Kvalifikovaní imigranti jsou vítáni, uvádí nyní AfD ve svém programu

předsedkyně AfD Frauke Petryová

předsedkyně AfD Frauke Petryová Zdroj: ctk/AP

Delegáti sjezdu pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) schválili programové prohlášení, podle kterého islám není slučitelný s německou ústavou. Prohlášení rovněž vyzývá k zákazu mešit a burek. AfD tak do prohlášení zakotvila svou antiislámskou rétoriku z uplynulých týdnů. Začátek dvoudenního kongresu strany v sobotu narušily protesty levicových demonstrantů. Policie zhruba 500 z nich přechodně zadržela a deset policistů při srážkách s protestujícím utrpělo lehká zranění.

Sjezd schválil v programovém prohlášení kapitolu s názvem „Islám nepatří k Německu“. Tato formulace podle serveru Deutsche Welle připomíná výroky kancléřky Angely Merkelové a bývalého prezidenta Christiana Wulffa vyjadřující opačný postoj.

„Ortodoxní islám, který nerespektuje náš právní systém, nebo proti němu dokonce bojuje, a který si činí mocenské nároky jako jediné platné náboženství, je s naším právním systémem a s naší kulturou neslučitelný,“ píše se v prohlášení.

Program mimo jiné požaduje, aby se zamezilo financování výstavby a provozu mešit prostřednictvím islámských zemí. AfD rovněž odmítá minarety coby „islámský symbol moci“. Staví se také proti vstupu Turecka do Evropské unie.

Rozsáhlé spory vedli delegáti ohledně úplného zákazu přistěhovalectví a některé radikální formulace byly nakonec upraveny. „Přistěhovalci s kvalifikací pro trh práce a s velkou ochotou se integrovat jsou vítáni,“ uvádí se nyní v prohlášení. V sobotu přitom někteří delegáti navrhovali formulaci, že „přistěhovalectví, zejména z cizích kultur, je třeba zásadně odmítat“, upozornila agentura DPA.

Klaus se vyslovil proti démonizaci strany

Delegáti nicméně odmítli zahrnout do prohlášení dodatek, podle kterého by všichni muslimové neměli být považováni za extremisty. Jeden z delegátů podporující tuto tezi si při svém projevu vyzývajícím k většímu porozumění vysloužil posměšky a pískot, napsala agentura Reuters.

Jako host na sjezdu AfD v sobotu vystoupil bývalý český prezident Václav Klaus, jenž prohlásil, že „démonizaci“ AfD v německých politických a akademických kruzích i v médiích považuje za „absurdní“ a „lživou“. „Brutalita útoků (na AfD) ukazuje, že máte pravdu a že vaši kritici dostali strach. Tito lidé nechtějí pluralitu a demokracii,“ řekl exprezident s tím, že strana musí „odmítnout zničující politickou korektnost“.

Alternativa pro Německo vznikla teprve před třemi lety. Zatím nemá zastoupení ve spolkovém parlamentu, její členové se však již dostali do poloviny z 16 zemských parlamentů. Podle průzkumů veřejného mínění podporuje stranu až 14 procent voličů. AfD tak představuje vážnou hrozbu pro konzervativce kancléřky Angely Merkerkelové a další zavedené strany před spolkovými volbami, které se budou konat příští rok.

Hlavní body programového prohlášení německé strany AfD
Německá strana Alternativa pro Německo (AfD) po více než třech letech existence schválila programové prohlášení. Agentura DPA shrnula nejdůležitější usnesení a cíle obsažené v prohlášení:
- Neregulované přistěhovalectví poškozuje Německo, vítáni jsou „kvalifikovaní přistěhovalci s velkou ochotou integrovat se“.

- „Islám nepatří k Německu“.

- Zastavení jednaní o plánovaných dohodách o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP) a mezi EU a Kanadou (CETA).

- Stažení všech zahraničních vojáků a jaderných zbraní z Německa.

- Obnovení branné povinnosti pro muže.

- Přímá volba prezidenta.

- Lidové hlasování po vzoru Švýcarska.

- Omezení mandátu poslanců na čtyři legislativní období.

- Snížení hranice trestní odpovědnosti ze 14 let na 12.

- Turecko by se nikdy nemělo stát členem Evropské unie.

- Zásadní reforma EU zahrnující posílení suverenity národních států.

- Zjednodušení procesu vyhošťování cizinců páchajících trestné činy.

- Počet potratů by se měl snížit. Zajistit by to měly změny v těhotenském poradenství.

- Reforma veřejnoprávních médií. Platit by měli jen ti, kteří vysílaní skutečně sledují či poslouchají.

- Prodloužení lhůt pro provoz německých jaderných elektráren.