Kvůli islamistům jsou v Iráku tři miliony vnitřních uprchlíků

Utečenecký tábor Kawrogosk nedaleko Erbilu, kurdské metropole, severní Irák. Většinu uprchlíků tvoří Syřané a Iráčané z území obsazených Islámským státem.

Utečenecký tábor Kawrogosk nedaleko Erbilu, kurdské metropole, severní Irák. Většinu uprchlíků tvoří Syřané a Iráčané z území obsazených Islámským státem. Zdroj: Lenka Klicperova

Kvůli bojům, za kterými stojí radikálové z hnutí Islámský stát (IS), vzrostl počet vnitřních uprchlíků v Iráku na rekordní tři miliony. Oznámila to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Nejvíce Iráčanů, kteří museli opustit své domovy, pochází z provincie Anbár, která je v rukou IS.

Mezi loňským lednem a letošním 4. červnem ztratilo podle IOM přístřeší nejméně 3,09 milionu Iráčanů, kteří se nyní nacházejí na území 18 provincií. Jen letos mezi dubnem a červnem, kdy došlo k nejtvrdším bojům o středisko provincie Anbár, město Ramádí, opustilo své domovy více než 276 tisíc lidí. Nejméně 45 procent uprchlíků z Anbáru uteklo do Bagdádu, dalších 35 procent se nachází stále na území této provincie.

Irácká armáda se pod tlakem IS z Ramádí stáhla letos v květnu. Za pomoci náletů Američany vedené koalice, šíitských dobrovolnických milic a místních sunnitských kmenů se nyní snaží dostat strategické sídlo zpět pod svou kontrolu.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že více než dva miliony vnitřních uprchlíků bydlí v Iráku v soukromých obydlích (v pronajatých domech, u jiných rodin, v hotelech) a asi 638 tisíc jich žije v nejrůznějších provizorních přístřešcích, jako jsou náboženské budovy, školy, nedostavěné domy či další narychlo postavené příbytky.

Islamisté dávali v dobytých územích ultimáta

Ozbrojenci z Islámského státu poprvé vstoupili do provincie Anbár již na konci roku 2013. Od té doby se v oblasti rozpoutalo násilí a střety s iráckými vojáky, které vyhnaly z domovů tisíce civilistů. Loni v červnu dosáhli sunnitští extremisté velkých úspěchů, když postupně obsazovali další území. Nesunnitským obyvatelům v dobytých oblastech často dávali ultimátům - buď přestoupíte na islám, zaplatíte náboženskou daň, nebo zemřete. Do pohybu se tak dostaly stovky tisíc příslušníků různých náboženských menšin, včetně křesťanů, jezídů a šíitských muslimů.

Minulý týden se do svých domovů v Tikrítu, který leží asi 130 kilometrů severně od Bagdádu, vrátilo více než 1500 osob. Tikrít se irácké armádě podařilo dobýt letos v dubnu. Předtím, než rodiště bývalého prezidenta Saddáma Husajna dobyli islamisté, v něm žilo 150 tisíc obyvatel.