Kyjev se mstí příznivcům opozice. Zakázal jim vstup do země

V Kyjevu pokračují demonstrace proti sbližování Ukrajiny s Ruskem

V Kyjevu pokračují demonstrace proti sbližování Ukrajiny s Ruskem Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční podnikatel, který nedávno vyjádřil solidaritu s proevropskými demonstranty, byl zadržen na kyjevském letišti. Policie mu odepřela vstup do země. Podobných zákazů se nyní obávají další v zemi žijící cizinci i zahraniční diplomaté.

Ukrajinská policie odepřela vstup do země Georgovi Kikvadzemu, gruzínskému manažerovi ukrajinského potravinářského konglomerátu Terra. „Pohraničníci mi řekli, že ukrajinské kontrarozvědka vydala příkaz nevpustit mě do země,“ řekl Kikvadze deníku Financial Times. „Žiju tu pět let, vytvářím pracovní místa a přitahuji investice. Nyní jsem ale zjevně nebezpečný revolucionář, který se pokouší svrhnout vládu,“ dodal.

Zákaz přichází v době, kdy v ulicích Kyjeva pokračují statisícové protesty vyzývající prezidenta Viktora Janukovyče, aby vzal zpět své rozhodnutí ukončit jednání o asociační dohodě s Evropskou unií a nepokračoval ve sbližování s Ruskem.

Kikvadze se octl na seznamu 36 cizinců údajně ohrožujících zemi, který vypracoval proprezidentský poslanec Oleg Carov. Na listině převažují Gruzínci včetně exprezidenta Machaila Saakašviliho, zákaz vstupu má i několik ruských opozičních politiků.

Zákaz se týká i zahraničních podnikatelů a profesorů ukrajinských univerzit. „Zjistil jsem, že jsem na seznamu,“ uvedl Německ Andreas Umland, který od roku 2002 přednáší na Kyjevské univerzitě. „Nejsem spojen s žádnou politickou skupinou. Jsem tu jen jako akademik. Samozřejmě jsem kritizoval zahraniční politiku vlády, kritizoval jsem ale i politiku EU a opozičních stran tady na Ukrajině,“ dodal.

Podle Carova by se seznam brzy mohl rozrůst na přibližně 200 jmen. Poslanec například nedávno obvinil miliardáře George Sorose z podporování protivládních protestů skrze organizace, které financuje jeho charitativní iniciativa Open Society.