Kyjev spřádá plány na využití Černobylu

Černobyl

Černobyl Zdroj: profimedia.cz

V říjnu 1986 vozily nákladní
vozy v nepřetržitém proudu materiál pro stavbu sarkofágu nad čtvrtým reaktorem, poté je vystřídaly cisterny
s vodou, aby prostor zavlažovaly a zabránily tak
víření radioaktivního
prachu od zničeného
zařízení
V říjnu 1986 vozily nákladní
vozy v nepřetržitém
proudu materiál pro
stavbu sarkofágu
nad čtvrtým
reaktorem, poté je vystřídaly cisterny s vodou, aby
prostor zavlažovaly
a zabránily tak
víření radioaktivního
prachu od zničeného
zařízení
Černobyl - měření radioaktivity
Černobyl - uzavřená zóna
ilustrační foto
5
Fotogalerie
Ukrajina slibuje v období 26. výročí černobylské havárie revitalizační plán postižené oblasti. Dnes má také v areálu za přítomnosti prezidenta Viktora Janukovyče oficiálně začít konstrukce nového krytu čtvrtého reaktoru. Ministr pro mimořádné situace Viktor Baloha před několika dny potvrdil, že hotový by měl být nejpozději v roce 2015.

„Vláda nyní připravuje nový program na překonání následků černobylské katastrofy, který bude odrážet celý komplex černobylských problémů,“ prohlásil včera premiér Mykola Azarov. „Existují všechny důvody pro to vdechnout nový život do tohoto zpustlého území. To přinese nová místa a poskytne další příjmy našemu rozpočtu,“ dodal.

Antonín Kratochvíl: Černobyl je jako nemoc, musíte se vrátit

Podle vlády na místě v posledních letech významně poklesla úroveň radiace. Kyjev uvažuje o tom, že tam založí vědecké středisko pro fyzikálněchemické a biologické experimenty. Hovoří se také o možnosti pěstovat v oblasti technické plodiny.
Ekologové však nabádají k opatrnosti. „Jsme proti užívání černobylského teritoria bez seriózního vědeckého výzkumu. Nejprve je třeba získat environmentální certifikaci veškeré půdy. V současnosti jsme proti osidlování území a užívání půdy k pěstování,“ řekla Taťjana Tymočková z Ukrajinské ekologické ligy.

Vláda už nyní využívá „zónu“ k turistickým účelům. Loni reaktor a „město duchů“ Prypjať navštívilo několik tisíc lidí. Velký návštěvnický boom očekává Kyjev v období evropského fotbalového šampionátu. I tento projekt ale čelil výhradám a exkurze byly na nějakou dobu pozastaveny. Černobylský vládní plán má být zaměřen i na zdravotní péči o lidi, kteří se podíleli na likvidaci havárie.

Ministr sociální politiky Serhij Tihipko včera podotkl, že finančně na tom likvidátoři v současnosti nejsou špatně. Jejich penze prý dosahuje podle kategorie postižení od tří tisíc do 5300 hřiven (sedm tisíc až 12 500 korun) měsíčně. Průměrný plat v zemi je přitom 2800 hřiven.

Budoucí obloukový kryt má být po dokončení nasazen na nynější nepříliš stabilní sarkofág a sloužit až sto let. Bude přes sto metrů vysoký, kolem 260 metrů dlouhý a 160 metrů široký. Celkové výdaje na vybudování nové ochrany zřejmě dosáhnou 1,54 miliardy eur. Projekt je z velké míry financován z mezinárodních darů. Velká dárcovská konference se konala loni u příležitosti čtvrtstoletí od uplynutí katastrofy.