Kyperská krize má překvapivého vítěze: kybernetickou měnu bitcoin

Bitcoin

Bitcoin

Finanční krize na Kypru doprovázená zabavením části bankovních vkladů má dopad i na kybernetickou měnu bitcoin. Hodnota bitcoinu minulý týden prudce vzrostla, protože investoři hledají bezpečné investice. Bitcoin je čtyři roky stará digitální měna vytvořená neznámým hackerem, píše na svých internetových stránkách CNNMoney.

Současná doba je neobvyklá. Majitelé vkladů na Kypru mají problémy dostat se ke svým úsporám v bankách a některé čekají výrazně ztráty z jejich vkladů. Situace vyvolala mezi investory po celé Evropě otázky, jak bezpečný je bankovní systém.

Cena bitcoinu se od doby, kdy Kypr začal jednat o ořezání vkladů v rámci získání záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, zvýšila o 87 procent. Hodnota jednoho bitcoinu podle burzy Mt. Gox, která je největší a nejstarší burzou pro obchody s kybernetickou měnou, nyní odpovídá 88 dolarům, 16. března to bylo 47 dolarů. V polovině července 2010, kdy se spustil provoz Mt. Gox, se jeden bitcoin prodával jen za pět centů. Prudce vzrostl i objem obchodů s měnou, na 60 tisíc až 110 tisíc kusů, což je dvoj- až trojnásobek částky zobchodované před několika týdny.

Cena bitcoinu stoupá i vůči euru:

Cena bitcoinuCena bitcoinu | bitcoin.de

Dvaatřicetiletý nizozemský programátor Albert Hendriks se rozhodl tento týden poprvé investovat do kybernetické měny a nakoupil bitcoiny za 1000 eur (téměř 26 tisíc korun). Nemá obavy o bezpečnost bankovního systému, ale považuje měnu za lukrativní investici. „Myslím si, že měna zraje. Je to riskantní, ale myslím si, že stále více a více lidí jí začíná důvěřovat,“ svěřil se CNNMoney.

Obchodníci mohou obchodovat s mincemi bitcoin na několika internetových stránkách, které pracují přímo s bankami, aby se usnadnily převody. Kybernetické mince již přijímají i některé obchody, včetně blogu Wordpress a internetové komunity Reddit.

Na Kypru má začít fungovat bankomat pro bitcoiny

Mediální podnikatel Jeff Berwick, který provozuje internetové stránky Dollar Vigilante, doufá, že se mu podaří v příštích týdnech zprovoznit jeden z prvních bankomatů pro bitcoiny na Kypru. Bankomat by měl umožnit jednotlivcům získat za své digitální peníze hotovost, nebo vložit hotovost do bankomatu a navýšit tak počet svých digitálních mincí. Další bankomat by měl být instalován v Los Angeles. „Bude to experiment,“ dodal Berwick.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V současnosti je v oběhu téměř 11 milion těchto mincí, jejichž hodnota je nyní 975 milionů dolarů (téměř 20 miliard korun).

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, avšak tempo zpomaluje. Počet mincí v oběhu však bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. v roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent, poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Kritici měny upozorňují na její zneužitelnost pro praní špinavých peněz. Důvodem je právě její anonymita.

Nastupuje virtuální doba. Banky, zabalte to