Kypr sází na plyn, růst může zastavit ukrajinská krize

Nové centrum Vasilikos má ambice být energetickou křižovatkou Evropy, Afriky a Asie ve východním Středomoří

Nové centrum Vasilikos má ambice být energetickou křižovatkou Evropy, Afriky a Asie ve východním Středomoří Zdroj: Isifa

Krizí stižený Kypr, který se loni s mezinárodními věřiteli dohodl na záchranném úvěru deset miliard eur, by se mohl příští rok vrátit k růstu. V aktuální zprávě to předpokládá Mezinárodní měnový fond (MMF). Varuje však, že zotavení ostrova může ohrozit současná krize na východě Evropy, jelikož je silně provázaný s ruskou a ukrajinskou ekonomikou.

Věřitelé míní, že se ekonomika ostrova letos propadne o 4,2 procenta, příští rok se mírně zvedne a ve střednědobém termínu dosáhne dvouprocentního tempa růstu. „Zůstávají významná rizika kvůli nejistotě ohledně rozsahu a tempa snižování zadluženosti soukromého sektoru a schopnosti bank vypořádat se s problémovými úvěry, i kvůli geopolitickému napětí mezi Ruskem a Ukrajinou,“ uvedl MMF.

Kypr patří v EU mezi největší odpůrce přísných protiruských sankcí, obává se jejich dopadu na křehkou ekonomiku. „Naše hospodářství ještě zasaženo nebylo, ale více postihů by mohlo mít nepříznivý dopad,“ řekl nedávno šéf kypersko-ruské obchodní asociace Evgenios Evgeniu. Navzdory problémům Kypr loni patřil mezi největší zahraniční investory v Rusku. Ruská centrální banka uvádí, že investice do země prostřednictvím ostrova dosáhly 12,5 miliardy dolarů. Podle expertů však jde v případě Nikósie a podobných míst o peníze ruských firem, které se přes daňové ráje zase vracejí domů.

Rusové na Kypr nezanevřeli

Obliba Kypru u Rusů neutrpěla ani poté, co bohatí střadatelé přišli o část vkladů v místních bankách. Experti tvrdí, že ostrovní právní a daňový sytém je pro ně nadále přitažlivější než domácí. Podle Evgenia se nyní Rusové hodně zaměřují na turistický ruch a nemovitosti. „Neevropané, kteří do majetku na Kypru investují alespoň 403 tisíc dolarů, mohou získat trvalý pobyt,“ zdůrazňuje.

Kypr se také obává odlivu ruských turistů, kteří stále častěji upouštějí od cest do ciziny. Cestovní ruch je nyní považovaný za motor kyperské ekonomiky a občané federace patří mezi nejvítanější hosty. O tom, jak si jich na ostrově váží, svědčí včerejší výzva šéfa hotelové asociace PASYXE Harise Loizidese k pomoci klientům zkrachovalých ruských cestovních kanceláří. „Ubytování turistů, kteří se svěřili naší zemi a hotelům na letní prázdniny je morální povinností,“ zdůraznil.

Ostrov chce být plynovou náhradou Ruska

Kypr doufá, že se stane Norskem Středozemního moře. Někteří experti věří, že se u něj nachází 1,7 miliardy barelů ropy a plyn za desítky až stovky miliard dolarů. Rezervy mohou uspokojit energetické potřeby Nikósie na dekády. Ostrov by navíc rád využil snahy EU vymanit se ze závislosti na dodávkách plynu z Ruska.

„V následujících letech by Kypr mohl být jediným velkým zdrojem plynu na evropské půdě, který Evropě nabídne cestu s konkurenčními cenami,“ řekl Al-Džazíře Konstaninos Hadžistasu z univerzity v Nikósii. Míní, že o důležitosti rezerv svědčí i aktuální americký zájem o dění na ostrově. „USA se poprvé usilovně snaží o rozhovory mezi Kyprem a Tureckem, zásoby leží na obou stranách,“ podotkl.

Hazard v zájmu zotavení
Kyperská vláda oznámila, že do roka udělí první licenci pro kasino. Hazard byl dosud na jihu zakázán, mnoho lidí za ním ale pravidelně jezdilo na tureckou část ostrova. Kabinet věří, že krok přitáhne nové, zejména movité turisty, vytvoří pracovní místa a celkově pomůže ostrovní zemi postavit se na nohy. „Bude to jeden z nejdůležitějších infrastrukturních projektů na Kypru v příštích letech,“ konstatoval vládní mluvčí. Ostrov chce podle něj zisky ze hry zatížit patnáctiprocentní daní.

Nikósie před pár dny podepsala předběžnou dohodu o těžbě plynu s italsko-korejským konsorciem Eni-Kogas. Věří, že průzkumné vrty by mohly začít koncem léta. Podobné smlouvy má i s Totalem a Noble Energy. Posledně jmenovaná firma loni na podzim našla plyn, jenž ostrovu v příštích letech může přinést až 18 miliard dolarů.

Kypr chce postavit terminál, odkud budou lodě rozvážet zkapalnělý plyn po Evropě i Asii. Plány ale budou záviset na množství nalezeného plynu. Část odborníků nadšení mírní a připomíná, že z předpokládaných rezerv byl zatím prokázán jen zlomek. Plynové ambice ostrova jsou navíc během na dlouhou trať. „Potrvá sedm až deset let, než z těžby budou první výnosy,“ tvrdí analytik informační divize The Economist Vincent Forest.

Nikósii také může působit obtíže rozdělení ostrova, například při jednání s Turky o vedení případného plynovodu přes jejich území. „Nemůžete vsadit na plyn v zemi, jako je Kypr. Je malá, slabá a má velmi složité vztahy s Tureckem. Nejdůležitější však je, že si část rezerv nárokují Egypťané,“ uzavřel Forest.