Kyrgyzstán vypověděl spolupráci s USA. Předtím ocenily vězněného aktivistu

Azimžan Askarov

Azimžan Askarov Zdroj: Alisher Siddiq via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kyrgyzská vláda se rozhodla předčasně ukončit smlouvu o spolupráci s USA, díky níž chudá a nestabilní středoasijská země dostávala ze zámoří mnohamilionovou technickou a humanitární pomoc. Washington nad rozhodnutím vyjádřil politování, pomoc Kyrgyzstánu prý ale bude posílat dál.

Rozhodnutí Biškeku, které vstoupí v platnost koncem srpna, předcházel diplomatický incident mezi oběma zeměmi. Nevoli kyrgyzské vlády vyvolalo rozhodnutí amerických úřadů udělit cenu vězněnému kyrgyzskému aktivistovi Azimžonu Askarovovi.

Novinář a obránce lidských práv byl odsouzen na doživotí za údajné podněcování etnické a náboženské nenávisti. Proti udělení americké ceny minulý týden oficiálně protestovalo kyrgyzské ministerstvo zahraničí.

Země se sbližuje s Moskvou

Americko-kyrgyzská smlouva platila od roku 1993 a Kyrgyzstán díky ní obdržel z USA pomoc v celkové výši zhruba dvou miliard dolarů. Washington na rozhodnutí kyrgyzských úřadů reagoval prohlášením, že navzdory vážným neshodám bude pomoc poskytovat dál.

Kyrgyzstán, který v posledních deseti letech prošel dvěma násilnými změnami vlády, se stále těsněji sbližuje s Moskvou. Rusko má nedaleko Biškeku velkou leteckou základnu a v Kyrgyzstánu udržuje silný vojenský kontingent. Středoasijská země se nedávno připojila k Euroasijské hospodářské unii, ekonomickému seskupení v postsovětském prostoru řízenému Ruskem.

Moskva láká další členy do euroasijské unie. Její cíle ale zůstávají daleko