Labouristé antiimigrační výpad nezvládli

Velká Británie, Londýn (ilustrační foto)

Velká Británie, Londýn (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Britští politici se nadále snaží sbírat body populistickým tématem imigrace. V centru dění jsou nyní opoziční labouristé, kteří si vzali na mušku podniky Tesco a Next kvůli zaměstnávání lidí ze střední a východní Evropy. Labouristické snahy ale skončily spíše ostudou.

Pozadu přitom nezůstává ani vláda. Ministerstvo vnitra vzbudilo nelibost aktivistů za lidská práva kampaní proti ilegálnímu přistěhovalectví.

Průzkumy ukazují, že britští voliči považují imigraci za jedno z nejdůležitějších témat. Labouristé, kteří mají vyšší podporu než konzervativci, chtějí ukázat, že si s přistěhovalectvím poradí. V neděli halasně oznámili, že velké zaměstnavatele podrobí tvrdé kritice za to, že dávají přednost levným cizincům na úkor Britů. Po stížnostech řetězců na faktické nesrovnalosti v obviněních, která předem pronikla do tisku, však tón zmírnili.

Chris Bryant, jenž má téma ve straně na starosti, prý chápe nutnost zaměstnat například v období slev krátkodobě hodně pracovníků. Nelíbí se mu však, že webová stránka náborové agentury, kterou používá Next, je celá v polštině. „Když agentury berou velké množství pracovníků konkrétní národnosti v době, kdy je v Británii milion mladých nezaměstnaných, je správné se ptát, proč se to děje,“ prohlásil. „Jediným důvodem, proč vyhledáváme pomoc Poláků, je to, že nemůžeme sehnat dost místních, abychom uspokojili růst poptávky po dočasné práci,“ vzkázal mu mluvčí Nextu.

Na pomoc Bryantovi svérázně přispěchal konzervativní poslanec Robert Halfon, jenž Tesco označil za bezohlednou firmu. Zdůraznil, že toryové mají být stranou „malého a férového byznysu“.

Konzervativci přitom sami sklízejí kritiku koaličních liberálních demokratů a aktivistů za to, že před nedávnem poslali do částí Londýna obývaných přistěhovalci dodávku s „osvětovým“ billboardem. „Jste ve Spojeném království ilegálně? Jeďte domů, nebo vás zatknou,“ hlásal společně s údajem o počtu lidí zadržených v oblasti minulý týden. Poutačem se zabývá kontrolní orgán pro reklamu kvůli stížnostem, že slogan připomíná hesla rasistických skupin.