Labouristy povede Jeremy Corbyn, který hlasoval proti vstupu do EU

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn Zdroj: ctk/ap

Novým předsedou britské opoziční Labouristické strany se stal s přehledem příslušník krajně levicového křídla strany a donedávný outsider Jeremy Corbyn, který oproti svým předchůdcům nepatří k jasným přívržencům členství země v EU. Rozhodli o tom členové strany v hlasování. Předchozí šéf strany Ed Miliband podal demisi po prohře v květnových parlamentních volbách.

Šestašedesátiletý Corbyn, který v referendu v roce 1975 hlasoval proti vstupu Británie do EU, byl ještě před třemi měsíci naprostým outsiderem. Po začátku kampaně ale přitahoval stále více stoupenců a průzkumy mu připisovaly mezi čtyřmi kandidáty prvenství. Zvítězil jasně již v prvním kole hlasování, když mu hlas dalo 59,9 procenta hlasujících.

V prvním projevu v roli šéfa strany šedovlasý politik kromě jiného prohlásil, že bude usilovat o „lepší a spravedlivější společnost“. Corbyn je ostrým odpůrcem politiky rozpočtových škrtů, důrazně kritizoval britskou účast na válce v Iráku a je pro opětovné zestátnění železnic a energetických společností.

Podle britských médií k jeho úspěchu přispěl zejména jeho neokázalý styl a přímočaré vyjadřování, které přitahovalo zejména mladší voliče. Podle odpůrců i ve vlastní straně povede labouristy kvůli svým vyhraněným názorům k další volební porážce. Před jeho zvolením také varovali expremiéři Tony Blair a Gordon Brown, kteří zavedli Labouristickou stranu během své éry do politického středu.

Corbyn také není jednoznačně pro členství země v EU, což by mohlo vést ke štěpení ve straně, která byla v posledních letech jasně proevropská. Podobný rozpor tradičně zažívají vládní konzervativci.

David Cameron: Jeho extremistický projev slibuje jen více výdajů, více půjček a více daní

Labouristé utrpěli v květnu nečekanou volební porážku od roku 1987 a rozhodli se ke změně své dosavadní politiky. „Měníme politiku Británie, odmítáme názor, že hodnotu mají individuální otázky a namísto toho říkáme, že úsilím nás všech je společný prospěch,“ prohlašoval v kampani nový šéf labouristů.

„Triumfuje, protože představuje odmítnutí klasické politiky a protože ostatní kandidáti nebyli s to vzbudit nadšení či naději,“ vysvětlil vedoucí středolevého analytického ústavu Fabian Society Andrew Harrop novou atmosféru v řadách labouristů, kde podle komentářů zavládla „Corbynmania“.

„Je vzácné potkat politika, který je tak inspirující a dodává lidem tolik energie. Je vzdálen nicotnému politikaření, kde se lidé uráží a počítají body. Zde se hovoří skutečně o politice. Jeremy vedl kampaň plnou naděje, naděje ke změně,“ řekl agentuře AFP 24letý James.

Nový předseda labouristů je proti vládním škrtům v sociální oblasti, je pro vyšší zdanění bohatých, jako antimilitarista je pro odstavení britských jaderných ponorek Trident a pro změnu fungování NATO. Také chce, aby se Britové omluvili Iráčanům za válku, která podle Corbyna vznikla ze lži a přinesla utrpění tamního lidu.

Corbyn se stal ihned terčem ostré kritiky ze strany vládních konzervativců. „Jeho extremistický projev slibuje jen více výdajů, více půjček a více daní. Doufám, že nebudeme mít opozici, která nás vrátí k hádkám, které podle mně byly vyřešeny v 80. letech (20. století). A to ohledně znárodnění poloviny britského průmyslu a likvidace naší jaderné výzbroje,“ řekl premiér David Cameron.

Corbyn - politický veterán a stoupenec radikální levice
Vizitka nového předsedy britské opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna (66):
Zástupce levicového křídla labouristů Corbyn představuje levici starého socialistického střihu, čímž patrně oslovuje ty voliče, kteří ztratili důvěru v politiky, jejichž programy se navzájem podobají. Je čitelný, autentický a neústupný.
Obdivovatel Karla Marxe vzešel z revolučního prostředí, jeho rodiče se seznámili během demonstrací za ukončení občanské války ve Španělsku, narodil se jim 26. května 1949.
Po absolvování střední školy začal pracovat pro odbory, od roku 1974 zasedal v zastupitelstvu městské části Londýna. Od roku 1983 je poslancem britského parlamentu, naposledy jej zvolili letos.
V dobách, kdy se jeho strana posunula k politickému středu, zůstal na svých levicových postojích. Označuje se za demokratického socialistu, je pro opětovné znárodnění zprivatizovaných britských železnic, energetických podniků a poštovních služeb. Je ostrým kritikem politiky rozpočtových škrtů.
Je pro zrušení školného na univerzitách a vytvořil by národní investiční banku, která by využívala veřejné fondy k investicím do infrastruktury a výstavby bytů.
Usiluje o opětovné vytvoření ministerstva práce, které by pomáhalo chránit práva pracujících a zrušilo opatření na snížení vlivu odborů.
Důrazný oponent britské účasti ve válce v Iráku v roce 2003 se chce v případě zvolení omluvit jménem své strany za účast Británie na invazi. Prohlásil také, že Blair by měl být souzen za válečné zločiny, pokud by vyšlo najevo, že porušil mezinárodní právo.
Je stoupencem vystoupení Británie z NATO a jednostranného jaderného odzbrojení - ušetřené peníze za střely Trident by poslal do rozvoje školství a zdravotnictví.
Palestinský Hamás a libanonský Hizballáh v minulosti několikrát nazval „přáteli,“ krizi na Ukrajině podle něj zavinilo částečně NATO svou expanzí a rozšiřování Aliance o nové členy „bylo pravděpodobně chybou.“
Kritizoval Spojené státy za vyvíjení nátlaku na Británii, aby zvýšila své vojenské výdaje, americká zahraniční politika bude podle něj mít za následek rozdělení světa.
Vloni v ruské televizi prohlásil, že mezi brutalitou ozbrojenců z Islámského státu a členů americké armády až tak velký rozdíl není.
Podpořil by pokračování členství Británie v EU, ale s výhradami a velmi vlažně.
Před zvolením Corbyna do čela strany varovali dva labourističtí expředsedové, Tony Blair a Gordon Brown, kteří posunuli labouristy do středu.
Drobný, prošedivělý šedesátník s plnovousem je pacifista, bojovník proti chudobě a ochránce zvířat, píše sloupky pro levicový deník Morning Star.
Jeho nejoblíbenější dopravní prostředek je kolo, nemá auto. Je potřetí ženatý, s druhou manželkou má tři děti.