Lagardeová nabádá ECB ke kvantitativnímu uvolňování

Christiane Lagardeová

Christiane Lagardeová Zdroj: reuters

Mezinárodní měnový fond (MMF) se děsí hrozby deflace v eurozóně a Evropskou centrální banku (ECB) nabádá ke spuštění kvantitativního uvolňování ve stylu amerického Fedu, tedy nakupování vládních dluhopisů ve velkém objemu ve snaze podpořit ekonomický růst. Vyplývá to z pravidelné zprávy MMF o zdraví eurozóny, o níž informuje deník The Financial Times. MMF vítá opatření, která na začátku června ECB představila.

To zahrnuje mimo jiné 400 miliard levných úvěrů pro banky a negativní úročení vkladů komerčních bank uložených u ECB. MMF se ale obává, že to nemusí stačit. „Pokud bude růst cen pokračovat takto pomalým tempem, měla by ECB uvažovat o následování americké a japonské centrální banky v nákupu vládních dluhopisů,“ stojí ve zprávě.

Varování MMF tak pravděpodobně opět uvnitř Evropské unie a především eurozóny rozpoutá debatu o tom, jak zabránit ztracené stagnační dekádě v japonském stylu. Zpráva MMF o zdraví ekonomiky eurozóny, kterou v Lucemburku ministrům financí ze zemí eura přednesla šéfka MMF Christiane Lagardeová, unii a ECB chválí za odpověď na dluhovou krizi, ale zároveň poznamenává, že zadlužení a nezaměstnanost zůstává i nadále vysoká.

Na ECB tlačí i další

V apelu na ECB není MMF osamocen. Také poradenská společnost EY varuje, že ekonomické oživení v Evropě může ohrozit deflace. Ačkoli podle analytiků EY letos HDP eurozóny povyroste o 1,1 procenta a v příštím roce o 1,5 procenta, riziko deflace přetrvává a může oživení zhatit.

„Nejnovější ekonomická čísla potvrzují, že eurozóna postupně oživuje, ale ne všem jejím členům se daří stejně,“ říká Jan Fanta, vedoucí partner podnikového poradenství a řízení rizik společnosti EY. „Země, které se v uplynulých letech zaměřily na posílení konkurenceschopnosti, teď sklízí první ovoce. Jiné dál zaostávají.“