Lavrov: Rusko chce opět jednat s EU o plynovodu South Stream

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov vyzval Evropskou unii, aby znovu otevřela rozhovory o plynovodu South Stream. Ten má z jihu kontinentu přivádět ruský plyn do EU, a vyhnout se přitom území Ukrajiny. V bulharské metropoli Sofii, kterou Lavrov navštívil, podle agentury Reuters demonstrovaly desítky lidí proti závislosti na ruském plynu i na podporu plynovodu. Plyn z Ruska se na spotřebě plynu v Bulharsku podílí asi z 80 procent.

Výstavba plynovodu je podle Lavrova v souladu s časovým plánem. Do projektu South Stream je zapojen také rakouský koncern OMV, který již s ruským monopolním vývozcem plynu Gazprom podepsal smlouvu o výstavbě části plynovodu na území Rakouska. EU má však vůči projektu výhrady a po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila. Evropská komise tehdy také poukázala na rozpor s nařízením EU, které zakazuje, aby dodavatelé plynu měli kontrolu nad plynovody.

„Apelujeme na Evropskou komisi, aby obnovila kontakty, a doufáme, že jednání mohou být úspěšná,“ uvedl Lavrov na tiskové konferenci. „Jsme přesvědčeni, že pokud je dobrá vůle, dá se vyřešit každý problém,“ dodal.

Bulharsko klidní obavy EU

Bulharsko se snaží uklidnit obavy EU z plynovodu South Stream. Premiér Plamen Orešarski během Lavrovovy návštěvy v prohlášení uvedl, že Bulharsko věří, že EU přijme jeho argumenty a potvrdí výstavbu South Stream. Návštěva ruského ministra se koná u příležitosti 135. výročí navázání diplomatických vztahů obou zemí. Lavrov se během návštěvy setká s prezidentem Rosenem Plevnelievem a dalšími vrcholnými politiky.

Příjezd ruského ministra zahraničí očekávaly i dvě skupiny demonstrantů. Jedna skupinka požadovala snížení závislosti Bulharska na energetických dodávkách z Ruska a další, vedená nacionalistickou stranou Útok, vyjadřovala podporu plynovodu South Stream.

Bulharsko mělo historicky vždy blízko k Rusku. Téměř veškerý plyn dodává Bulharsku ruský plynárenský gigant Gazprom. Stárnoucí jaderné reaktory používají ruské jaderné palivo a jedinou ropnou rafinerii v zemi kontroluje ruský Lukoil.

Apelujeme na Evropskou komisi, aby obnovila kontakty, a doufáme, že jednání mohou být úspěšná

Lavrov je v bulharské metropoli v době, kdy jsou vztahy mezi EU a Ruskem v důsledku války na Ukrajině velmi napjaté. To se částečně promítá i do tradičně dobrých vztahů mezi Moskvou a Sofií. Bulharsko sice odsoudilo anexi Krymu Ruskem, za plánovaným plynovodem South Stream si ale podle dřívějších prohlášení pevně stojí.

Bulharsko čekají v říjnu předčasné volby. Opozice po demisi vlády, která je vnímána jako proruská, volá déle než rok. Premiér Orešarski již oznámil, že koncem července odstoupí.

South Stream bude v akci už od prosince 2015

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně potřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

Možnosti tras plynovodu South StreamMožnosti tras plynovodu South Stream|E15