Lékaři bez hranic: V uprchlických táborech v Řecku panují hrozné podmínky

uprchlícky tábor v Řecku

uprchlícky tábor v Řecku Zdroj: ctk

uprchlícky tábor v Řecku
uprchlícky tábor v Řecku
uprchlícky tábor v Řecku
uprchlícky tábor v Řecku
uprchlícky tábor v Řecku
8
Fotogalerie
Přetékající toalety, haldy zapáchajícího odpadu a zoufalé rodiny uprchlíků. Tak to podle snímků organizace Lékaři bez hranic, které zveřejnil britský list Daily Mail, vypadá v současnosti v uprchlických táborech na řeckém ostrově Lesbos. V uplynulých dnech tam dorazilo na 5000 běženců většinou ze Sýrie, z Afghánistánu a Iráku. Podobná situace je podle Lékařů bez hranic i na ostrově Kos.

Mnoho uprchlíků na Lesbu je nuceno spát venku mezi hromadami odpadků a rozbitým sklem. Špatné hygienické podmínky panují podle deníku nejen v přeplněném uprchlickém táboře Moria zřízeném vládou, ale i v neoficiálním zařízení Kara Tepe.

Organizace Lékaři bez hranic, která alarmující snímky z tábora pořídila a zveřejnila, vyzvala země Evropské unie, aby situaci pomohly napravit. „Tábory nejsou čisté. Když je tam mnoho lidí, podobně jako třeba na diskotéce s 2000 neosprchovanými lidmi, tak to tam páchne,“ řekla koordinátorka Lékařů bez hranic na Lesbu Elisabetta Fagaová. Místní úřady se podle ní sice snaží o úklid, ale nestíhají.

15 tisíc za měsíc

Na Lesbos v červnu dorazilo 15 tisíc imigrantů. „Pro ostrov je velmi těžké takové množství zvládnout,“ dodala Fagaová. Většina běženců doufá, že se z Lesbu dostane do Atén a dále do západní Evropy.

Lékaři bez hranic uvádějí, že přes snahu řeckých úřadů není ani dost jídla všechny. Řecké úřady by podle této organizace měly zřídit další střediska pro uprchlíky, kde by přístřešky, jídlo a lékařskou péči poskytovaly humanitární organizace. „Vzhledem k hluboké ekonomické krizi v Řecku se nedá předpokládat, že by Řecko zvládlo tuto situaci samo,“ řekl šéf mise Lékařů bez hranic v Řecku Stathis Kyrusis.