Lékaři vyléčili Brita, který se nakazil ebolou. Podávali mu ZMapp

Ebola je mezinárodní hrozba, potvrdila WHO

Ebola je mezinárodní hrozba, potvrdila WHO Zdroj: CTK

Londýnští lékaři propustili mladého Brita, který se v západní Africe nakazil ebolou. Ošetřovateli, který jako dobrovolník pečoval o nemocné v Sierra Leone, podávali experimentální lék ZMapp. "Po úspěšné desetidenní léčbě na izolaci, mimochodem jediném zařízení svého typu ve Velké Británii, propouštíme pana Williama Pouleyho," zní v prohlášení londýnské Royal Free Hospital.

Poley se stal již třetím pacientem, který se uzdravil při podávání experimentálního léku ZMapp. Dalšímu nakaženému evropanovi, postaršímu španělskému misionáři, lék ovšem dříve nepomohl.

Lékaři nespecifikovali, zda se tak stalo výhradně díky léku, nebo poskytnuté péči. Už před 14 dny lékaři propustili také dva američany, kterým byl ZMapp rovněž podáván. Šlo o doktora Kenta Brantlyho a misionářku Nancy Writebolovou.

Oznámení přišlo den po prohlášení předsedkyně mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic Joanne Liuové, že “ Svět prohrává bitvu proti šíření epidemie eboly“. Prohlásila to v úterý v newyorském sídle OSN . „Po šesti měsících nejhorší epidemie eboly v dějinách svět nyní bitvu o její zastavení prohrává. Vedoucí představitelé nejsou s to zablokovat tuto nadnárodní hrozbu,“ uvedla.

Virem, proti kterému zatím neexistuje žádná léčba či oficiálně schválená vakcína, onemocnělo k 26. srpnu v západní Africe podle WHO nejméně 3069 lidí, z nichž více než 1550 již zemřelo.

Při nynějším tempu postupu nákazy WHO odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu. Za tuto dobu může být nemocí postiženo více než 20 tisíc lidí a odhadované náklady dosáhnou nejméně 490 milionů dolarů (asi deset miliard korun).