Let MH370 podle nové studie havaroval severně od místa pátrání

Pátrání po letu MH370 (archivní foto)

Pátrání po letu MH370 (archivní foto) Zdroj: Australian Defence Force

Vzkazy pro cestující zmizelého letu MH370 (archivní foto)
Bezpilotní ponorky pátrající po letu MH370 (archivní foto)
Čínští námořníci při hledání po letu MH370 (archivní foto)
4
Fotogalerie

Názor expertů, že let MH370 společnosti Malaysian Airlines havaroval severně od místa pátrání, pravděpodobně potvrzuje nová studie pohybu ve vodě části křídel ze stejného modelu letadla. Informovala o tom dnes agentura AP. Let MH370 s 239 lidmi na palubě zmizel v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Zhruba tříleté pátrání, na němž se podílela Austrálie, Malajsie a Čína, bylo v lednu ukončeno.

Pátrání po letadle typu Boeing 777 v oblasti o rozloze 120 tisíc kilometrů čtverečních jihozápadně od australského pobřeží vyšlo na 160 milionů dolarů (čtyři miliardy korun). Experti však i po jeho ukončení dále pokračovali v hledání možností, jak upřesnit místo havárie.

Oceánografové australské vlády zkoumali, jak se stejné vztlakové klapky, jako měl ztracený letoun, pohybují v oceánu. Předchozí modely klapek prý dostatečně neodpovídaly skutečnosti.

Nová analýza potvrdila podle AP závěr analýzy z loňského prosince, že letoun havaroval severně od místa pátrání. Prosincová studie byla z části založena na sledování pohybu v oceánu šesti modelů vztlakových klapek, které byly vyrobeny na základě nalezené vztlakové klapky z letu MH370. Ta byla objevena u pobřeží ostrova Réunion v červenci 2015.

Australský oceánograf David Griffin, který se podílel na prosincové studii, míní, že nová analýza potvrzuje původní spekulace, že vztlakové klapek se ve skutečnosti v oceánu pohybovaly rychleji a více nalevo. Nová studie tak podle něj potvrdila původní doporučení expertů rozšířit oblast pátrání o dalších 25 tisíc kilometrů čtverečních severním směrem.

"Nemůžeme si být úplně jisti, ale všechny nové důkazy tomu nasvědčují. Tato nová studie více méně potvrdila naše původní závěry," napsal Griffin v prohlášení.

Austrálie, Čína a Malajsie odmítají pátrací akci obnovit bez přesných důkazů o místu havárie. Rozhodnutí pátraní zastavit ostře kritizovala skupina příbuzných pasažérů. Nová studie by jim však na obnovu pátrání mohla dát novou naději.