Letadlo Malaysia Airlines zmizelo z radarů, na palubě bylo 239 lidí

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines podobný tomu, který se u vietnamského pobřeží zřítil do moře

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines podobný tomu, který se u vietnamského pobřeží zřítil do moře Zdroj: Craig - Wikimedia Commons

Kolem pohřešovaného malajsijského letadla s 239 lidmi na palubě se vrší spekulace. Po zjištění, že na palubě byli lidé s ukradenými pasy, začaly americké úřady zkoumat možnost spojitosti zmizení letadla se zločinem, včetně teroristického útoku. Podle zatím neoficiálních zpráv z Vietnamu a Číny se letadlo zřítilo v Jihočínském moři jižně od Vietnamu.

Američané reagovali podle televize NBC novým směrem vyšetřování na informace, že dva pasažéři, jejichž jména figurují na seznamu cestujících pohřešovaného letadla, jsou naživu a že jim byly při minulých cestách do Asie ukradeny pasy. Jde o občany Itálie a Rakouska.

Americké úřady zatím souvislost ukradených pasů přímo s terorismem nezjistili. Podle nich je také možné, že tyto případy mohou souviset s jinými zločiny, například s pašováním drog. „Ještě jsme spojitost s terorismem nenalezli, zatím je velmi brzy a rozhodně není nic definitivní,“ řekl NBC nejmenovaný činitel.

Malajsijský ministr dopravy Hishamuddin Hussein varoval před spekulacemi a hovořil pouze o ztrátě kontaktu s posádkou. To, že se stroj zřítil, potvrdit odmítl. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom zjistili, kde to letadlo je. Čekáme na přesné informace malajsijské armády, ta očekává další informace vietnamské strany,“ sdělil Hussein novinářům.

Vietnamský úřad civilního letectví oznámil, že jeho letadla našla dvě velké olejové skvrny jižně od vietnamského ostrova Tho Chu. Vietnam k nim vyslal lodě. Zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, že skvrny souvisí s hledaným letadlem. Jsou dlouhé deset a patnáct kilometrů a od sebe jsou vzdálené asi 500 metrů.

Piloti nehlásili žádné potíže

Malajsijský letoun se podle původních zpráv zřítil v Jihočínském moři, jehož části si nárokuje několik asijských států, zejména Čína a Filipíny. Jejich napjaté vztahy, které se nejednou nebezpečně přiblížily ozbrojenému konfliktu, dnes v důsledku tragické havárie ustoupily. Čína na pomoc záchranářům vyslala dva pomocné čluny a Filipíny tři hlídkové lodi a tři letadla. „V mimořádných situacích musíme postupovat společně bez ohledu na hraniční problémy,“ prohlásil velitel filipínského západního vojenského okruhu Roy Deveraturda.

V Pekingu, kam měl malajsijský stroj doletět, čínské úřady vyzvaly příbuzné a blízké pasažérů, aby se uchýlili do hotelu vzdáleného asi 15 kilometrů od letiště a vyčkali dalších informací.

Podle filipínských úřadů letadlo přez zmizením z radarů letělo ve výšce 10 670 metrů a piloti žádný problém nehlásili. Hlavní pilot Zaharie Ahmad Shah měl nalétáno 18 tisíc hodin a s dopravními letadly létal od roku 1981. Na palubě byli lidé ze 14 zemí, hlavně z Číny. Velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl řekl, že podle centra pro katastrofy malajsijského ministerstva zahraničí nejsou na palubě žádní Češi.