Letecké útoky USA v Iráku chrání i uprchlíky, v horách jich je až 150 tisíc

Letadlová loď USS George Washington

Letadlová loď USS George Washington Zdroj: Official U.S. Navy Page, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americká letadla podnikla v průběhu soboty další čtyři vzdušné útoky na islamisty v severním Iráku s cílem ochránit civilisty. Američané rovněž potřetí shodili z letadel jídlo a vodu tisícům iráckých uprchlíků, kteří se skrývají před islamisty v horách u města Sindžár na severu země.

Americká armáda uvedla, že při čtveřici náletů její stíhací a bezpilotní letouny zničily obrněná vozidla a nákladní auto, z nichž sunnitští radikálové stříleli na příslušníky náboženské sekty jezídů ukrývající se v horách v oblasti Sindžáru. Tři letecké útoky se uskutečnily krátce před 18:00 SELČ a další kolem 21:00 SELČ.

Desítky tisíc jezídů uprchly do hor v okolí Sindžáru, který před týdnem obsadili členové hnutí Islámský stát. Americká letadla již potřetí shodila hladovějícím běžencům v horách humanitární pomoc. Dvaasedmdesát balíků obsahovalo 14 tisíc litrů vody a více než 16 tisíc porcí jídla.

Sobotní americké bombardování pozic islamistů na severu Iráku je třetí od okamžiku, kdy operace schválil prezident Barack Obama. Ty předchozí byly namířeny proti jednotkám Islámského státu ohrožujícím metropoli iráckého Kurdistánu Irbíl.

Povstalci z Islámského státu, kteří ovládli část Iráku, jsou všeobecně obviňováni z pronásledování a zabíjení lidí hlásících se k jiné víře než k sunnitskému islámu.

Jezídové prchají do Sýrie

Dětský fond OSN (UNICEF) uvedl, že v horách u Sindžáru zemřelo již nejméně 56 dětí jezídů na dehydrataci. OSN odhaduje, že v oblasti se skrývá 50 až 150 tisíc uprchlíků. Syrské úřady sdělily, že přes 20 tisíc vyhladovělých jezídů uprchlo přes hranici do Sýrie, kterou rovněž zmítá válečný konflikt. „Jsou bosí, vyčerpaní a nemají s sebou žádné věci, všechno nechali ve svých domovech,“ konstatovaly syrské úřady.

Obama v sobotu slíbil, že USA budou dál Iráčanům a Kurdům poskytovat podporu proti rebelům. Série amerických leteckých útoků je prvním případem, kdy se Spojené státy přímo zapojily do vojenských operací v Iráku od svého stažení ze země v roce 2011.

Tomáš Pojar: Umělé hranice na Blízkém východě se rozpadají