Letiště kvůli ebole zavádějí kontroly

Letiště ve Skopje zavedlo kontroly pasažérů termokamerami, ačkoli se nepotvrdilo podezření, že Brit, který v Makedonii zemřel ve čtvrtek, byl obětí eboly

Letiště ve Skopje zavedlo kontroly pasažérů termokamerami, ačkoli se nepotvrdilo podezření, že Brit, který v Makedonii zemřel ve čtvrtek, byl obětí eboly Zdroj: reuters

Výskyt eboly v západním světě začíná mít dopad na provoz letišť. Newyorské Kennedyho letiště začalo s měřením teploty a zjišťováním informací od pasažérů z Guineje, Sierry Leone a Libérie. Spojené státy zavedou kontroly na pětici míst odbavujících většinu letů z rizikové oblasti. Podobné testy oznámila v uplynulém týdnu Británie. Pracovníci britských letišť si však o víkendu stěžovali, že z vlády dosud nedostali přesné instrukce. Někteří odborníci navíc zpochybňují účinnost opatření.

Do současnosti bylo potvrzeno více než osm tisíc případů eboly, z nichž zhruba polovina skončila smrtí. Zvláštní vyslanec OSN pro potírání nákazy David Nabarro přesto doufá, že se epidemii podaří brzy zvládnout. Africké komunity podle něj nemoci už rozumějí lépe. „Myslím si, že nyní jsou komunity mnohem lépe zapojeny, což mě vede k přesvědčení, že dostat epidemii pod kontrolu během tří měsíců je rozumný cíl,“ řekl Nabarro s tím, že pak by počet nově nakažených měl začít klesat.

Západní země ale vesměs počítají s tím, že se u nich ebola v ojedinělých případech objeví. Spojené státy k opatření na letištích přistoupily po středečním úmrtí Liberijce v Texasu. Muž byl navíc po prvním ošetření propuštěn, proto jsou nyní pod dohledem osoby, se kterými přišel do styku. Definitivně bylo ale vyvráceno podezření, že vážnou chorobou trpěl Brit, který ve čtvrtek zemřel v makedonském Skopje.

Španělce se daří lépe

Svět mezitím sleduje osud španělské ošetřovatelky, která podstupuje experimentální léčbu a podle dostupných zpráv se jí o víkendu dařilo už lépe. Ve Španělsku je nyní monitorován zdravotní stav téměř dvou desítek lidí, kteří se dostali se sestrou Teresou Romerovou do kontaktu. Veřejnost kritizuje vládu za to, jak si ohledně první nákazy na kontinentě počíná. „Špatné zvládání zdravotní krize ze strany politiků vytváří úrodnou půdu pro paniku,“ uvedl deník El Mundo.

V Británii zdravotníci a dobrovolníci prováděli cvičení, které mělo otestovat schopnost systému poradit si s výskytem nemoci. V zemi se zároveň vede debata o efektech plánovaných kontrol. Podle některých expertů se u mnoha nakažených objeví příznaky až později, lidé navíc mohou lhát o svém pobytu v rizikových zemích.

Experti: Obezřetnost je na místě, panika ne

Podle mnoha názorů je ale strach Evropy z eboly přehnaný. Několika případům nemoci se evropské země a USA zřejmě nevyhnou, propuknutí epidemie však není podle odborníků příliš pravděpodobné. Komentátoři se odvolávají na předchozí případy šíření nemoci SARS, ptačí chřipky či prasečí chřipky.

„Polovina Američanů přechází chřipku, přestože nemoc zabije až 49 tisíc Američanů ročně,“ argumentuje Liz Szaboová, která píše o zdravotnictví pro USA Today. Experti uklidňují veřejnost tím, že ebola i po měsících zůstává až na výjimky lokalizovaná v západní Africe, její šíření není tak snadné a nakažené lze poměrně lehce identifikovat. V neposlední řadě upozorňují na propastný rozdíl mezi úrovní zdravotnictví v Libérii a USA či Evropě.

V této souvislosti podotýkají, že na africké poměry celkem vyspělá Nigérie si alespoň prozatím dokázala s nemocí poradit. „Jak se světoví lídři začínají probouzet z kolektivní apatie, jsou lekce z Nigérie jasné. Chce to dostatek vyškolených zdravotníků, vybavení a kapacit schopných izolovat ty, kteří symptomy eboly vykazují,“ uvedl pro The Guardian Oyewale Tomori z Nigerijské akademie věd.

Aerolinky se obávají paniky

Ekonomové se zatím nedokážou shodnout na tom, jaké dopady bude mít ebola na trhy a globální ekonomiku. Bude podle nich záležet na jejím šíření a schopnosti západních zemí reagovat na jednotlivé případy nákazy.

Paniky se bojí zejména letecké společnosti. Před deseti lety přestali lidé kvůli SARS na některých trasách téměř úplně létat. V uplynulých dnech se navíc projevilo, že strach z nemoci už má neblahý dopad na akcie některých leteckých společností. Finanční ředitel Ryanair Howard Millar ale řekl listu The Irish Independent, že hrozba SARS byla mnohem větší. „Ebola se od SARS skutečně liší, SARS byl přenosný vzduchem,“ prohlásil. >

Škody v regionu Světová banka varuje, že nemoc a s ní spojené obavy mohou postiženému regionu způsobit katastrofální škody. Ve své aktuální zprávě uvádí, že ničivý dopad eboly může do konce roku 2015 přesáhnout 32 miliard dolarů, pokud choroba z trojice západoafrických zemí pronikne i do sousedních. Strach z eboly se přitom šíří rychleji než nákaza samotná a může podle instituce vyústit i v nedostatek potravin. Farmáři opouštějí pole, místní úřady zakazují přepravu zboží, někde byla pozastavena těžba. Banka kupříkladu uvádí, že v Guineji, kde HDP na hlavu dosahuje jen 460 dolarů, klesla produkce palmového oleje o tři čtvrtiny.