Lettu mohou podpořit přeběhlíci od Berlusconiho

Italský premiér Enrico Letta

Italský premiér Enrico Letta Zdroj: CTK

Italský premiér Enrico Letta se snaží zachránit trosky velké koalice. Hovoří se o tom, že se po odchodu ministrů z Lidu svobody Silvia Berlusconiho pokusí získat přeběhlíky. Šéf Demokratické strany (PD) Guglielmo Epifani je ale proti této taktice.

Hroutící se koalice vznikla po únorových volbách jen obtížně jako jediná možnost stabilní vlády, schopné provést nutné reformy. Vzhledem k ideové rozdílnosti ji provázely spory ohledně hospodářské politiky. Obecně se ale má za to, že Berlusconi ji rozbíjí kvůli očekávanému vyhazovu ze Senátu, jenž souvisí s jeho rozsudkem za daňové podvody.

„Jestli se někdo budete v příštích dnech modlit za Itálii, určitě to bude užitečné,“ prohlásil Letta, jenž má na zajištění podpory pro svůj kabinet čas do středečního hlasování o důvěře. Patrně bude jednat s poslanci PdL, která je rozštěpená. Ani nyní už bývalí ministři s Berlusconiho příkazem k odchodu z vlády moc nesouhlasili. „Naprosto rozumím jeho stavu mysli, ale nemohu sdílet jeho strategii,“ řekla exšéfka zdravotnictví Beatrice Lorenzinová. Objevily se zvěsti, že by se od miliardáře mohla trhnout asi dvacítka zákonodárců.

Nejistota na trzíchNejistota na trzích

Hlasy by Letta mohl získat i z protestního Pětihvězdičkového hnutí. Bude však záležet i na tom, jak se k situaci postaví jeho partaj. „Říkám ne vládě dezertérů, která bude bojovat o svoje přežití,“ řekl jasně Epifani.

Prezident Giorgio Napolitano opakovaně dává najevo, že nové volby jsou až poslední možností. Podle mnoha názorů by další hlasování v současném nefunkčním volebním systému vedlo k nové patové situaci a k prohloubení nestability, na niž už reagují trhy i odborníci. Agentura Fitch zemi pohrozila ztrátou ratingu. Pád vlády podle ní může ohrozit plnění rozpočtových cílů. „Trhy už si přivykly na italskou nefunkční politiku, nyní ale panuje pocit, že věci se skutečně vymykají kontrole,“ řekl Reuters analytik Nicholas Spiro ze Spiro Sovereign Strategy.

Představitel zaměstnavatelů Giorgio Squinzi varuje před tím, že by se země mohla dostat pod správu Bruselu. Podobné obavy vyjadřují i odboráři.