Liberijský exprezident Taylor odsouzen, Sierra Leone slaví

Liberijský exprezident Charles Taylor čeká na verdikt haagského mezinárodního tribunálu

Liberijský exprezident Charles Taylor čeká na verdikt haagského mezinárodního tribunálu

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor je odpovědný za napomáhání a navádění k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti během občanské války v Sieře Leone (1991-2002). Rozhodl tak dnes v Haagu zvláštní tribunál pro Sierru Leone. Exprezident obvinění popírá. Výši trestu soud oznámí 30. května. Pokud bude Taylor odsouzen k odnětí svobody, trest si odpyká ve Velké Británii.

Podle soudců je Taylor odpovědný za to, že pomáhal sierraleonským povstalcům a naváděl je ke zločinům spáchaným od listopadu 1996 do ledna 2002. Některé skutky se ale obžalobě prý nepodařilo prokázat. Taylor podle soudu nebyl osobně zodpovědný za nařízení některých válečných zločinů v Sieře Leone. Na sierraleonské povstalce měl sice podstatný vliv, fakticky je ale neovládal.

Také se nepodařilo prokázat, že Taylor byl součástí zločinného spolčení. Poskytoval ale sierraleonským povstalcům materiální podporu v podobě zbraní, munice nebo komunikačního vybavení, řekl předsedající soudce Richard Lussick.

„Obžalovaný je trestně zodpovědný za napomáhání a navádění ke spáchání zločinů“ v bodech 1 až 11 obžaloby, citovala z jeho řeči BBC. Obžaloba Taylora v těchto bodech vinila mimo jiné z vraždění, znásilňování, najímání a využívání dětských vojáků, terorizování obyvatel či drancování. Chtěla ale i prokázat, že Taylor rebelům pomáhal výměnou za diamanty, kterými pak financoval vedení války ve vlastní zemi.

Proces s charismatickým exprezidentem a někdejším vůdcem povstalců Taylorem je pro tribunál podle AP posledním případem takového významu. Slyšení obou stran formálně skončilo loni 11. března po čtyřech letech, během kterých před haagským soudem vypovídalo přes 100 svědků včetně britské supermodelky Naomi Campbellové. Další asi rok se soudci radili o rozsudku.

Voják hlídkuje v hlavním městě Sierra Leone Freetownu. Místní úřady kvůli odsouzení liberijského prezidenta posílily bezpečnostní opatřeníVoják hlídkuje v hlavním městě Sierra Leone Freetownu. Místní úřady kvůli odsouzení liberijského prezidenta posílily bezpečnostní opatření|profimedia.czVoják hlídkuje v hlavním městě Sierra Leone Freetownu. Místní úřady kvůli odsouzení liberijského prezidenta posílily bezpečnostní opatření

V Sieře Leone, kde bylo během občanské války zabito asi 120 tisíc lidí, oznámení verdiktu vyvolalo nadšení tisíců lidí. V liberijském hlavním městě Monrovii dnes byly rozmístěny jednotky policie a místní mise OSN kvůli možným demonstracím. Libérie, které Taylor vládl jako zvolený prezident v letech 1997-2003, bývalou hlavu státu za zločiny spáchané ve vlastní zemi nikdy nestíhala. Čtrnáct let trvající občanský konflikt si vyžádal asi 250 tisíc obětí.

Taylor je po 66 letech první hlavou státu, kterou odsoudil mezinárodní soud. Posledním takovým případem byl norimberský proces s nástupcem Adolfa Hitlera Karlem Dönitzem v říjnu 1946. Dönitz byl odsouzen k deseti letům vězení.