Lidé ve Francii se mobilizují proti změně zákoníku práce

protesty ve Francii

protesty ve Francii Zdroj: ctk

Tisíce studentů a zaměstnanců se na různých místech Francie zapojily do demonstrací a stávek proti změně zákoníku práce prosazované vládou. Odbory, podle kterých vládní návrh zvýhodňuje zaměstnavatele na úkor zaměstnanců, požadují jeho stažení a plánují další protesty. Proti reformě je podle místních médií i řada vládních socialistů a spor může vážně uškodit prezidentovi Françoisi Hollandeovi.

Ministryně práce Myriam El Khomriová věří, že reforma umožní snížit nezaměstnanost, jejíž míra překročila deset procent, u mladých dokonce 24 procent. Podle Hollandea, který snížením nezaměstnanosti podmínil svou další kandidaturu na prezidenta, navrhované změny zvýší „pracovní jistoty pro mladé“ a přinese „pružnost podnikům“.

Mladí demonstranti se ale obávají, že změna zákoníku práce zhorší podmínky pro jejich budoucí kariéru. „Jsme zaměstnanci zítřka, hraje se také o naši budoucnost,“ řekl agentuře AFP 24letý student biologie Maxime. Jako ostatní mladí lidé v ulicích desítek měst doufá, že vlády vyslyší „hněv ulice“. Tisíce mladých se sešly například v centru Paříže a Marseille. Studenti ve věku 15 až 25 let také zablokovali chod některých středních a vysokých škol.

Vstupujeme do měření sil, jehož vyústění nikdo nezná


Proti vládnímu návrhu také protestovali i někteří státní zaměstnanci, především na železnici, kteří navíc požadují zvýšení příjmů. Ve Francii v důsledku stávky železničářů vyjela v průměru jen asi třetina vlaků, zvlášť ochromena byla železniční doprava v oblasti Paříže. Tisícovky lidí pochodovaly k ministerstvu práce a poté se přidaly ke studentské demonstraci na náměstí Republiky. Demonstranti vyzývali vládu a prezidenta, aby návrh zákona El Khomriové stáhli.

Pořadatelé demonstrací uvedli, že po celé zemi se sešly celkem statisíce lidí, podle ministerstva vnitra to bylo kolem 224 tisíc osob. V Paříži podle odborů bylo v průvodu na 90 tisíc lidí, podle policie kolem 28 tisíc. Podobné protesty trvající tři měsíce před deseti lety přiměly vládu tehdejšího prezidenta Jacquesa Chiraka ustoupit od reforem pracovního trhu.

„Vstupujeme do měření sil, jehož vyústění nikdo nezná,“ komentoval podle AFP situaci šéf dělnických odborů Force ouvrière Jean-Claude Mailly. Deník Le Parisien uvedl, že Hollandeovi a jeho premiérovi Manueli Vallsovi „jde o hodně, ale každému jinak“. „Prezident, který myslí na své znovuzvolení (na jaře 2017) si nemůže dovolit znepřátelit významnou část veřejnosti. Premiérovi zase velmi záleží na jeho image odhodlaného reformátora a nejspíš nehodlá udělat větší ústupky,“ domnívá se list.

Protesty budou pokračovat i v dalších dnech

Studentské a zaměstnanecké odbory počítají s dalšími protesty v příštích dnech. Podle průzkumů je proti navrhované reformě zákoníku práce 70 procent Francouzů. Kritici odsuzují hlavně dva prosazované body, a to zavedení maximální výše pro odstupné v případě propuštění a zmírnění podmínek pro propouštění zaměstnanců z ekonomických důvodů. Podle vlády, která hodlá text schválit 24. března a poté předložit parlamentu, to ale povzbudí zaměstnavatele k přijímání více zaměstnanců.

Bývalá šéfka vládních socialistů Martine Aubryová, která jako řada poslanců a dalších osobností strany ostře kritizuje Hollandeovu podle nich příliš liberální politiku, dnes prohlásila, že postup vlády oslabuje nejen levici, ale celou Francii. Mnozí demonstranti s ní podle agentury AP souhlasili.