Lídří G20 slibují boj proti ekonomické nerovnosti

Světoví státníci v čele s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğannem na slavnostní večeři před zahájením summitu G20

Světoví státníci v čele s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğannem na slavnostní večeři před zahájením summitu G20 Zdroj: ctk/ap

Lídři dvacítky velkých světových ekonomik slíbili použít všechny nástroje ke zvládání nerovnoměrného hospodářského růstu. Stojí to v návrhu komuniké skupiny G20, ze kterého citovala agentura Reuters.

Spojené státy, Rusko, Čína a další velké vyspělé a mladé tržní ekonomiky mají dnes a v pondělí v tureckém přímořském rezortu u města Antalya diskutovat o podpoře globálního růstu. Většinu ekonomických debat ale zastínily páteční teroristické útoky v Paříži, které po sobě nechaly nejméně 129 mrtvých.

Lídři G20 se v společného prohlášení dotkli problému nervozity na finančních trzích. V této souvislosti zdůraznili, že rozhodnutí vedoucích činitelů je třeba „opatrně kalibrovat“ a jasně komunikovat. Poukázali také na rozsah uprchlické krize. Zátěž musí sdílet všechny státy, a to i prostřednictvím přerozdělování běženců či dalších forem humanitární pomoci. Návrh zdůrazňuje i význam politického řešení.

Konečná verze prohlášení se čeká v pondělí. V návrhu chybí zmínka o boji proti terorismu. Tomu se lídři G50 věnovali v samostatném dokumentu.

Summit provázejí demonstrace

Středomořským městem Antalya nedaleko samotného místa konání summitu na protest proti G20 demonstrovalo zhruba 500 mladých lidí patřících k tureckému nacionalistickému sdružení. Protestující odsuzovali americké intervence na Blízkém východě. Policie zadržela čtyři demonstranty, kteří chtěli lídrům předat dopis.

Vlastní demonstraci v centru města uspořádali příslušníci etnické ujgurské menšiny v Turecku, a to na protest pro čínskému zacházení s touto muslimskou menšinou.

Čínský prezident Si Ťin-pching je mezi účastníky summitu, stejně jako jeho americký protějšek Barack Obama. Ten si v úvodu summitu potřásl rukou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oba lídři spolu během tradičního společného focení také prohodili pár slov. Podle živého přenosu ze summitu spolu neformálně hovořili i na okraj setkání, není ale zatím jasné o čem a jak dlouho. Vztahy obou zemí jsou na bodu mrazu a oficiální schůzka obou politiků se neplánuje.