Liga arabských států pozastavila členství Sýrii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/ABACA/ABACA

Liga arabských států (LAS) dnes podle agentury Reuters informovala o rozhodnutí pozastavit členství Sýrii a její armádu vyzvala k ukončení násilností vůči civilistům. Katarský premiér v závěru mimořádného summitu LAS v egyptské Káhiře řekl, že organizace hodlá proti vládě prezidenta Bašára Asada zavést politické a ekonomické sankce a vyzývá své členské státy ke stažení velvyslanců z Damašku.

Evropská unie rozhodnutí organizace uvítala, stejně jako prezident USA Barack Obama. Zástupce Sýrie při LAS dnešní kroky organizace odsoudil. Násilí v Sýrii pokračovalo i dnes.

Katarský premiér uvedl, že pro pozastavení členství Sýrie hlasovalo 18 z 22 států ligy. Opatření vstoupí v platnost ve středu. „Doufáme, že Sýrie podnikne odvážný krok k zastavení násilí a zahájení skutečného dialogu o skutečných reformách,“ poznamenal.

K obavám, že rozhodnutí LAS by mohlo otevřít cestu k mezinárodní intervenci, jako tomu bylo letos za podobných okolností v severoafrické Libyi, řekl, že „lidé se snaží tyto případy zaměňovat“ a že „o bezletové zóně nikdo nehovoří“. Nevyloučil ale, že LAS by se se žádostí o pomoc mohla obrátit na OSN.

„Pokud násilí a zabíjení neskončí, generální tajemník (LAS) se obrátí na mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy včetně Spojených národů,“ upozornil.

LAS rovněž vyzvala všechny proudy syrské opozice k účasti na setkání v sídle této organizace, kde mají hledat shodu ohledně vedení země během příštího přechodného období v Sýrii. Setkání má trvat tři dny, datum jeho konání ale z dostupných zpráv není jasné.

Syrský zástupce při LAS Júsuf Ahmad v syrských médiích prohlásil, že rozhodnutí LAS je nelegální. Vyloučit Sýrii by prý organizace mohla pouze jednomyslnou shodou všech členů. Přijaté kroky podle něj odporují stanovám LAS a ukazují, že liga „slouží západnímu a americkému programu“.

Evropská unie rozhodnutí LAS uvítala. Podle evropské ministryně zahraničí Catherine Ashtonové to přispěje ke zvýšení tlaku na syrský režim, aby zastavil násilné akce vůči demonstrantům.

Obama: Syrský lid si zaslouží zavedení demokracie

Podobně se vyjádřil i Obama. „Tyto důležité kroky ukazují rostoucí diplomatickou izolaci režimu, který systematicky porušuje lidská práva a potlačuje poklidné protesty,“ uvedl americký prezident. „Budeme nadále spolupracovat s našimi přáteli a spojenci při vytváření tlaku na Asadův režim,“ dodal s tím, že syrský lid si zaslouží zavedení demokracie.

Povstání proti Asadovu režimu začalo v polovině března. Podle OSN bylo při potlačování protestů dosud zabito 3500 lidí. Syrské úřady z násilností viní skupiny ozbrojenců, kteří prý zabili 1100 policistů a vojáků. Násilnosti v Sýrii pokračují i přesto, že Damašek na mimořádném zasedání ministrů zahraničí LAS 2. listopadu přijal plán arabských států na řešení krize v zemi.

Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch syrské bezpečnostní síly zabily od té doby jen v provincii Homs přes 100 lidí. Násilnosti pokračovaly i dnes a v Homsu bylo podle agentury DPA zabito 12 odpůrců režimu.

Dnešní rozhodnutí LAS je podle agentury Reuters překvapením. Někteří arabští představitelé se dříve zdráhali postavit se proti syrské vládě kvůli zprávě, kterou by jejich postoj mohl vyslat odpůrcům v jejich vlastních zemích. Některé západní mocnosti přitom doufaly, že sousední arabské země by mohly Asada izolovat.

Odchod syrského prezidenta dnes před káhirských sídlem LAS žádala asi stovka demonstrantů. „Arabští vůdci jsou nicky“, stálo podle agentury AP mimo jiné na transparentech. Demonstranti také před budovou rozmístili pohřební rubáše, které měly symbolizovat oběti syrského režimu.