Lístky na olympiádu v Riu se neprodávají, vláda je možná rozdá do škol

Olympijský stadion v Riu

Olympijský stadion v Riu Zdroj: Dodoedo via Wikimeda Commons CC BY 3.0

Organizátoři olympijských her v brazilském Riu řeší, jak zaplnit hlediště. Na největší sportovní událost letošního roku se totiž zatím prodala jen polovina vstupenek. Nový ministr sportu naznačil, že vláda by některé vstupenky mohla rozdat do škol.

Olympiáda v Riu začíná už za čtyři měsíce a vážně tak hrozí, že některé sporty budou sledovat poloprázdná hlediště. Zabránit tomu má ministr sportu Richardo Leyser, který přitom do funkce nastoupil minulý týden.

Nový ministr už naznačil, že jednou z možností je odkoupení části vstupenek vládou a jejich následné rozdání do brazilských škol. Tato strategie by se olympiády měla týkat jen zčásti, cílí hlavně na následné paralympijské hry, na které je prodáno pouhých dvanáct procent vstupenek.

Lidé v Brazílii se ještě neprobudili a olympijské hry nemají v hlavě.

„Máme dojem, že lidé v Brazílii se ještě neprobudili a olympijské hry nemají v hlavě. Musíme na tom zapracovat a tuto událost jim připomenout, aby šli a lístky si koupili,“ vysvětlil Leyser pro brazilské noviny Folha.

Kritiku za nedostatečně naplněná hlediště si před čtyřmi lety museli vyslechnout i organizátoři her v Londýně. Tehdy šlo ale hlavně o ranou fázi fotbalového turnaje, která je divácky obvykle méně sledovaná. Z diváckého hlediska však byla londýnská olympiáda úspěšná. Prodalo se na ní 8,8 milionů vstupenek za celkem 659 milionů liber (asi 22,3 miliard korun), což tenkrát znamenalo překonání dvanáct let starého rekordu ze Sydney.

Podle Leysera by se do celé záležitosti měli vložit i další veřejní činitelé, kteří mají potenciální návštěvníky ubezpečit, že Rio hry pořadatelsky zvládne.

Nejhorší recese za 25 let

Právě schopnost organizátorů bez problémů uspořádat olympiádu je zpochybňována. Brazílie čelí nejhorší ekonomické recesi za posledních pětadvacet let a proti politice vlády protestují v ulicích statisíce občanů, kteří požadují odstoupení prezidentky Dilmy Rousseffové. Nelehká finanční situace se podepsala i na olympiádě, které byl v lednu letošního roku snížen rozpočet o 500 milionů dolarů (asi 11,8 miliard korun).

Dalším problémem jsou stále nedostavěná některá sportoviště, ačkoliv organizátoři slibují, že do začátku her bude vše připravené. Potenciální návštěvníky může od cesty do Ria odrazovat také vysoká kriminalita. Pro olympiádu se tak počítá se zapojením dvojnásobného počtu bezpečnostních složek oproti předchozím hrám v Londýně. U sportovišť a v ulicích by na pořádek mělo dohlížet na 85 tisíc policistů a vojáků.

Obavy vyvolává i vir zika, kvůli kterému už několik sportovců a expertů na zdravotnictví marně žádalo posunutí her na jiný termín. Olympijský výbor USA doporučil svým sportovcům, kteří mají strach o vlastní zdraví, aby na hry nejezdili.