Londýn a Brusel se blíží brexitové dohodě. Akcie mají za sebou nejhorší týden od března

Po mnoha měsících sporů se Velká Británie a Evropská unie možná přiblížili dohodě. Na snímku hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier.

Po mnoha měsících sporů se Velká Británie a Evropská unie možná přiblížili dohodě. Na snímku hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier. Zdroj: e15.cz

Americké burzy mají za sebou nejhorší týden od března. Zavinila to především nejistota způsobená druhou vlnou pandemie koronaviru a opětovným uzavíráním ekonomik.
Parlamentní volby v Gruzii vyhrála vládní strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho. Získala 48,1 procenta hlasů. Podle opozice však hlasování v této bývalé sovětské republice nebylo fér.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Naděje na dohodu žije

Vyjednavači za Velkou Británii a Evropskou unii jsou údajně blízko kompromisu v jednom z nejspornějších bodů, který brání uzavření brexitové dohody. Jde o rybářský průmysl. Unie si přála, aby evropským rybářům zůstal zachován přístup do britských vod i po skončení přechodného období, což Londýn posledních osm měsíců striktně odmítal.

Podle agentury Bloomberg se nyní zdá, že obě strany v této otázce konečně nalezly společnou řeč. Zažehla se tak naděje, že by dohoda mohla být podepsána během listopadu. Jedná se o velmi překvapivou zprávu, neboť jak Británie, tak Francie dávaly ještě před pár týdny najevo, že v tomto bodě rozhodně neustoupí, ačkoli rybářství tvoří jen nepatrný zlomek jejich ekonomik.   

Gruzínci se bouří 

V Gruzii se o víkendu uskutečnily parlamentní volby, které podle téměř úplných výsledků přesvědčivě vyhrála vládní strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho. Získala 48,1 procenta hlasů. Poražená opozice však sčítání hlasů označila za zfalšované a svolala do Tbilisi své příznivce.

Už včera se v hlavním městě sešly tisíce lidí a další masové protesty se chystají za týden. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že na základě zprávy od mezinárodních pozorovatelů se volby konaly v souladu se základními svobodami a zásadami politické soutěže. Určité nedostatky nicméně objevila.   

Z trhů a burz 

Těžký týden pro akcie

Americké i evropské burzy mají za sebou nejhorší týden od března. Zavinila to především nejistota způsobená druhou vlnou pandemie koronaviru a opětovným uzavíráním ekonomik. Index Dow Jones za minulý týden prudce klesl o 6,47 procenta, S&P 500 ubral 5,64 procenta a Nasdaq Composite 5,51 procenta. Evropa je na tom podobně. Německý DAX ztratil v uplynulém týdnu 8,61 procenta, francouzský CAC 6,34 procenta a britský FTSE 4,83 procenta. Panevropský STOXX Europe 600 oslabil o 5,56 procenta.    

První na světě

Singapurský hedgeový fond QQQ Capital Management spravovaný čínským investorem Čchien Jung-čchiangem navýšil své zisky mezi letošním lednem a zářím o 275 procent. Stal se tak aktuálně nejúspěšnějším hedgeovým fondem na světě. Minulý měsíc jeho aktiva dosáhla jedné miliardy dolarů, tedy zhruba 23,4 miliardy korun. Čchien Jung-čchiang investoval více než třetinu aktiv fondu do čínských vzdělávacích společností.     

Tweet dne

„Dnes jsem se probudil s přáním rozdat jeden milion pesos, které převedu na vaše účty u Banco Azteca.“

Miliardář Ricardo Salinas Pliego, který je třetím nejbohatším člověkem v Mexiku, se vyléčil z nákazy COVID-19. Vzápětí se rozhodl, že náhodným klientům své banky Banco Azteca rozdá celkem milion pesos, více než milion korun. Zároveň klienty požádal, aby si vybrali, jakým způsobem má peníze rozdělit. Tisíckrát jeden tisíc pesos, dvěstěkrát pět tisíc nebo stokrát 10 tisíc. Vyhrála poslední varianta. 

Stane se dnes

  • Je poslední den před americkými prezidentskými volbami. Vrcholí tak kampaně kandidátů Donalda Trumpa a Joea Bidena. Trumpa čeká pět mítinků ve čtyřech státech, Biden navštíví jedno z klíčových volebních bojišť – Pensylvánii.  
  • V Německu začíná celostátní karanténa, která bude platit minimálně do konce listopadu. Zavřou se tamní hospody, bary, restaurace, divadla i kina.
  • Slovensko zveřejní výsledky plošného testování svých obyvatel na koronavirus.