Londýn je domov superboháčů. Od května ale může být vše jinak

Londýn (ilustrační foto)

Londýn (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Matt Buck via Flickr

Ještě nikdy v dějinách se Londýn netěšil takové oblibě nejbohatších lidí planety jako dnes. Vyplývá to ze zprávy realitní kanceláře Knight Frank. Háček je v tom, že nadcházející parlamentní volby to patrně změní - ať už je vyhraje kdokoli.

Jedním z důvodů, pro které si světoví boháči britskou metropoli vybírají jako druhý domov, je benevolentní imigrační politika - pokud máte dost peněz. Tři miliony liber investované do vládních dluhopisů nebo veřejně obchodovatelných společností vedou automaticky k získání víza prvního řádu, tedy k trvalému povolení k pobytu. Za prvních devět měsíců lonského roku to udělalo 169 Rusů; za stejné období roku 2013 to bylo 96 Rusů. Z celkového počtu 703 žádostí jich téměř polovina byla z Číny.

Většina superboháčů je v Londýně

Většina z těchto boháčů zůstává právě v Londýně. Podle firmy Knight Frank je britská metropole domovem 4364 světových „superboháčů“, tedy lidí, jejichž majetek přesahuje po odečtení hodnoty jejich primární rezidence 30 milionů liber (1,13 miliardy korun). To jej řadí na první místo; následuje New York se 3008 a Hong-kong se 2690 takovými obyvateli.

Za posledních deset let, pokračuje zpráva realitky Knight Frank, se do Británie odstěhovalo na 114 tisíc milionářů, více než do Singapuru (45 tisíc) a USA (42 tisíc) dohromady. Na žebříčku nejbohatších měst tak je Londýn první; následují New York, Hong-kong, Singapur, Šanghaj, Miami, Paříž, Dubaj, Peking a Curych.

Volby situaci zřejmě změní

Po britských parlamentních volbách 7. května se může všechno změnit - ať už u vesla budou konzervativci, vedoucí partneři dnešní vládní koalice, nebo labouristé. Současný ministerský přededa David Cameron slíbil Britům referendum o setrvání v Evropké unii; pokud by k odchodu Británie skutečně došlo, patrně by se to negativně podepsalo na britském investičním klimatu. Pokud by naopak zvítězili labouristé, zavedli by výrazně progresivnější daně než dosud. Je proto pravděpodobné, že mnoho současných britských rezidentů by tak či onak hledalo domov jinde.

Nadějí na zachování statu quo paradoxně zůstává možnost vytvoření velké koalice. Kompromis mezi představami labouristů a konzervativců by patrně zachoval Británii v EU a zároveň by znemožnil razantní zvýšení daní.

Vladan Hájek: Český trh s luxusem je už blízko Londýnu a Paříži