Londýn představil nový zákon posilující autonomní správu Skotska

Předseda Skotské národní strany Alex Salmond (vpravo) byl hlavním tváří v boji za nezávislost Skotska

Předseda Skotské národní strany Alex Salmond (vpravo) byl hlavním tváří v boji za nezávislost Skotska Zdroj: CTK

Britská vláda zahájila historické přerozdělení státní správy ve prospěch Skotska; plní tak slib, který Skotům dala před jejich loňským referendem o odtržení. Premiér David Cameron v prohlášení uvedl, že nové pravomoci přiznané Skotsku mají Británii zajistit "jednotnou budoucnost".

„Vůdci hlavních britských politických stran i já osobně jsme přislíbili nové rozsáhlé pravomoci pro skotský parlament s jasným průběhem a harmonogramem,“ uvedl Cameron. Návrh nového zákona, který má vstoupit v platnost po květnových parlamentních volbách, uvolní dosavadní centralizovaný model správy, což podle kritiků může znamenat začátek konce Spojeného království.

Skotsko, které v zářijovém referendu ideu úplné nezávislosti odmítlo, bude mít pod kontrolou daňovou politiku, bude ovlivňovat strukturu sociálních výdajů a určovat bude do jisté míry i volební a jednací systém regionálního parlamentu a dalších orgánů státní správy. V Anglii, Walesu a Severní Irsku už podle agentury Reuters zaznívají hlasy politiků, kteří žádají podobné pravomoci.

Zákon bude schválen bez ohledu na výsledek voleb

Hlavní britské politické strany se dohodly, že návrh zákona o rozšířených pravomocích skotského parlamentu bude schválen bez ohledu na výsledek květnových voleb. Kroku zatleskala Skotská národní strana (SNP), i když si její vedení postěžovalo, že navrhované změny nejdou dostatečně daleko. V rukou Londýna prý zůstalo příliš mnoho pravomocí.

Vůdkyně SNP Nicola Sturgeonová vyzvala k „naléhavému přehodnocení“ textu zákona a odstranění práva veta, které si britská vláda v některých oblastech ponechala. V referendu se vyslovilo proti nezávislosti Skotska 55 procent hlasujících. Skotští nacionalisté hrozí, že mohou vyvolat nový tlak na hlasování o nezávislosti. Stalo by se tak v případě, že v květnových volbách zvítězí konzervativci a v roce 2017 se v referendu o setrvání v Evropské unii většina Britů vysloví proti členství.