Londýn přestřelil cenu za skotskou nezávislost, odhaduje ekonom

Muž prochází kolem sídla Skotského parlamentu v Edinburghu

Muž prochází kolem sídla Skotského parlamentu v Edinburghu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Prvotní náklady na zřízení institucí nezbytných pro chod nezávislého Skotska by šly „jen“ do stovek milionů liber, tvrdí britský ekonom. To je podstatně méně, než odhaduje britská vláda. Referendum o nezávislosti Skotska proběhne v září.

Založení státních institucí bezpodmínečně nutných pro řízení Skotska by stálo 200 milionů liber, uvádí nová analýza Patricka Dunleavyho z London School of Economics, kterého Londýn i Edinburgh často citují jako jednoho z předních expertů na tuto otázku. Skotská vláda by pak podle něj musela přijmout 27 tisíc úředníků pro téměř šedesát nových úřadů.

Dunleavy připouští, že Skotsko by v případě osamostatnění muselo čelit dalším přechodným nákladům. Do roku 2022 by například muselo přispívat na provoz některých britských úřadů, například registru řidičů. Až deset let může trvat přenesení všech pravomocí týkajících se daní. „Cenu za nezávislost“ může navíc výrazně ovlivnit průběh jednání o rozdělení země, připouští ekonom.

Pokud se Skoti v září rozhodnou pro odtržení, mohou se podle Dunleavyho následná jednání o rozdělení Británie táhnout až deset let. Termín, který si stanovil skotský premiér Alex Salmond, tedy březen 2016, ekonom přesto považuje za „obtížně dosažitelný, ale možný“.

Vládní odhad „rozmetán na kusy“

Výše prvotních nákladů na založení nového státu je v posledních měsících zdrojem častých třenic mezi britskou a skotskou vládou. Londýn původně uváděl sumu až 2,7 miliardy liber. Jen samotný IT systém, nezbytný pro chod státu, prý bude stát 900 milionů liber. To Dunleavy nepovažuje za „nepravděpodobné“. Dodává ovšem, že podobný systém nebude potřeba ihned a až bude dokončen, vydrží v provozu mnoho let bez nutnosti obnovy.

Podle Salmondova mluvčího Dunleavy svou analýzou vládní odhad „rozmetal na kusy“. „Toto bylo mnohem více než jen dezinformace. Ministerstvo financí se nechalo přistihnout v nedbalkách a špínou na rukou,“ uvedl.

Skotská vláda odmítá „jít ven s pravdou“ ohledně nákladů na nezávislost, kontrovalo britské ministerstvo. Podle vedení kampaně proti nezávislosti Better Together se ukázalo, že kvůli nezávislosti se „vyplýtvají“ stovky milionů liber za instituce, které už existují.