Lotyšsko přebírá vedení EU, čeká se přitvrzení postoje vůči Rusku

Riga

Riga Zdroj: Miroslav Tryner

Lotyši převzali po Itálii kormidlo Evropské unie a ujímají se na příštích šest měsíců předsednictví tohoto evropského bloku. Lotyšsko, které má jako někdejší sovětská republika trpké zkušenosti z podřízenosti vůči Moskvě, za jeden z nejdůležitějších úkolů považují jednání s Ruskem kvůli krvavé ukrajinské krizi. Neméně důležitým tématem je pro Rigu také energetická a hospodářská stabilita EU, již v polovině roku má být připraven Evropský fond strategických investic.

„Samozřejmě jsou vztahy s Ruskem klíčovým prvkem,“ prohlásila Ilze Juhasoneová, lotyšská velvyslankyně u EU. Zároveň ale vysvětlila, že její země nepovažuje ukrajinský konflikt za jediný vrchol zahraniční politiky unie. Zmínila, že EU znepokojivě sleduje vývoj v Libyi, Sýrii a Iráku nebo problematiku „zahraničních bojovníků“, kteří z unijních zemí odchází bojovat za teroristický Islámský stát a jejichž návratu se Brusel obává.

Téma Ukrajiny a Ruska nicméně zůstává na předním místě unijní diplomacie. Analytici s nadcházejícím lotyšským předsednictvím upozorňovali na to, že Riga patří k zastáncům tvrdého přístupu vůči Moskvě a že země spolu se svými pobaltskými sousedy Litvou a Estonskem sleduje vývoj na Ukrajině, především pak ruskou anexi Krymu, s velikými obavami. Lotyšská vláda ale ujišťuje, že v čele EU bude jednat bez předsudků.

„Jedno je jisté, nebudeme protiruským a ani proruským předsednictvím, nebudeme také předsednictvím, které nebere v úvahu názory všech členských států,“ prohlásil v rozhovoru s agenturou AFP lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs.

Riga ovlivní podobu investičního fondu

Lotyšsko vedle diplomatických otázek čeká v nadcházejících měsících také důležité téma unijního hospodářského růstu. Lotyši totiž budou řídit vytváření přesné podoby Evropského fondu strategických investic, který má být hotov do června. Z fondu navrženém předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem by měla unijní ekonomika v příštích třech letech získat 315 miliard eur (8,7 bilionu korun).

Riga bude rovněž řešit problematiku digitálního vnitřního trhu, dalších reforem telekomunikací či „energetické unie“ členských zemí. Lepší propojení energetických soustav a větší rozmanitost energetických zdrojů jsou pro EU strategickým krokem, neboť řada unijních států včetně Lotyšska je energeticky závislá na Rusku.

Za logo svého předsednictví si Lotyši vybrali mlýnský kámen, symbol stálosti a blahobytu. „Lotyšské předsednictví - základní mlýnský kámen, který se otáčí a pohání kolo Evropské unie, řeší problémy a posiluje významnou roli unie,“ formuloval Rinkévičs kurz příštích šesti měsíců.

Po Lotyšsku, které je po Litvě druhou pobaltskou republikou v čele EU, převezme od července předsednictví Lucembursko.