Lubitz se před lety léčil kvůli sebevražedným sklonům

U kopilota Andrease Lubitze, který minulé úterý zřejmě úmyslně nasměroval letoun společnosti Germanwings proti horskému masivu, byly několik let před nastoupením kariéry profesionálního pilota zjištěny sebevražedné sklony. Mladík byl proto v péči psychoterapeutů, oznámilo státní zastupitelství v německém Düsseldorfu.

Vyšetřovatelům se údajně podařilo shromáždit na místě neštěstí genetické informace už asi poloviny obětí. Nyní bude prý nutné porovnat je se vzorky získanými od pozůstalých. Nezvěstná stále zůstává také druhá černá skříňka, která by mohla poskytnout bližší informace o rychlosti či klesání letadla. Do jejího objevení zůstává podle úřadu technická závada stále možnou příčinou pádu stroje. Podle manažera společnosti Lufthansa, mateřské společnosti Germanwings, Kaye Kratkyho je ale možné, že skříňka silný náraz nevydržela a roztříštila se.

Mluvčí státního zastupitelství Ralf Herrenbrück také řekl, že vyšetřovatelé dosud neobjevili nic, co by ukazovalo na motiv Lubitzova činu, ani náznak onemocnění fyzické povahy. Podle lékařských zpráv z poslední doby však podle Herrenbrücka sebevražedné skony nebo agresivita vůči ostatním u Lubitze zaznamenány nebyly.

Zdravotní dokumenty v centru pozornosti

Francouzský vyšetřovatel Jean-Pierre Michel už dříve sdělil, že se tým vyšetřovatelů soustředí především na prověření zdravotního stavu Lubitze. Chtějí prý zjistit, „co mohlo destabilizovat Andrease Lubitze nebo ho dohnat k takovému činu“.

Policie v porýnském Düsseldorfu, kam letadlo z Barcelony směřovalo, vytvořila zvláštní tým s názvem Alpy, který povede vyšetřování případu na německé straně. Státní zástupce dnes také získal z univerzitní kliniky v Düsseldorfu Lubitzovu zdravotní dokumentaci.

Lubitz se léčil několik týdnů

Podle mluvčí nemocnice Lubitz před několika týdny vyhledal místní lékaře kvůli „vyjasnění diagnózy“. V období od počátku února do 10. března prý lékaře univerzitní kliniky navštívil přinejmenším třikrát. Mluvčí ale popřela informace, že by se „Andreas L. v našem zařízení léčil s depresemi“. Podle údajů vyšetřovatelů zamlčoval Lubitz svému zaměstnavateli jisté onemocnění. O jakou konkrétní nemoc se jednalo, ale nezveřejnili.

Podle údajů vyšetřovatelů zamlčoval Lubitz svému zaměstnavateli jisté onemocnění. O jakou konkrétní nemoc se jednalo, ale nezveřejnili.

Otázka lékařského tajemství

V Německu se mezitím debatuje o tom, zda by neměla být uvolněna pravidla lékařské mlčenlivosti u příslušníků některých profesních skupin. „Piloti musí chodit k lékařům, které jim přidělí zaměstnavatelé. Tito lékaři musí být vůči zaměstnavateli a spolkovému úřadu pro letectví zbaveni lékařského závazku mlčenlivosti,“ řekl deníku Rheinische Post dopravní expert vládních křesťanských demokratů (CDU) Dirk Fischer.

Zdravotnický expert sociálních demokratů (SPD) Karl Lauterbach pak deníku Der Bild řekl, že lékaři by měli mít povinnost zaměstnavatele informovat o pracovní neschopnosti tam, kde jsou v sázce zdraví a životy lidí. Zvlášť to prý platí pro duševní nemoci a sebevražedné sklony.