Má Albánec v EU dostat azyl? Brusel chce jednotný seznam zemí

Běženci v Německu

Běženci v Německu Zdroj: ctk/AP

Jsou Kosovo nebo Albánie bezpečné země? Takovou otázku si musí v posledních dnech často pokládat němečtí úředníci. Čtyři z deseti žádostí o přidělení statutu uprchlíka totiž pochází právě z těchto dvou balkánských zemí.

V rámci schengenského prostoru o udělení azylu rozhoduje Německo samo, musí se ale řídit společnými pravidly. Praxe se v jednotlivých zemích liší, například Švédsko žádosti schvaluje mnohem častěji.

Evropská komise chce kvůli krizové situaci společnou azylovou politiku zpřísnit. Do konce roku by měla vytvořit seznam zemí, v nichž se dodržují občanská a lidská práva. V rozhovoru pro francouzské rádio Europe 1 to prohlásil místopředseda Komise Frans Timmermans. Opatření by mělo alespoň částečně odlehčit ze současného migračního tlaku.

Vicepředseda Evropské komise Frans TimmermansVicepředseda Evropské komise Frans TimmermansVicepředseda Evropské komise Frans Timmermans | ctk/ap

Timmermans v souvislosti se seznamem mluvil o blíže nespecifikovaných státech afrického kontinentu a západního Balkánu. Opatření by se tak mohlo dotknout obyvatel Kosova, Albánie a Černé hory, kteří mohou v současnosti v Německu o azyl požádat. Poslední dvě jmenované země jsou přitom kandidáty na vstup do Evropské unie.

Německo očekává, že v příštím roce do země dorazí 800 tisíc uprchlíků, čtyřnásobek oproti letošním odhadům. Berlín proto hledá cesty, jak z migračního tlaku alespoň trochu odlehčit. Vyvolává totiž sociální tlak, který se naposledy násilně projevil minulý pátek před azylovým zařízením v saské obci Heidenau.