Maďaři si pomohou na úkor Rakouska

Viktor Orbán, Maďarsko

Viktor Orbán, Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Důsledky finanční krize v Maďarsku rozdmýchaly pořádný rakousko-uherský spor. Vláda Viktora Orbána rozezlila sousední zemi dalším ze svých kontroverzních plánů na záchranu domácích financí. Kvůli tomu, že si před krizí Maďaři hojně nabrali úvěry ve francích a v eurech, a kvůli oslabení forintu je přestali být schopni splácet, vláda chce zafixovat kurz forintu na čtvrtině pod současnými tržními sazbami.

To by znamenalo, že dlužníci budou splácet své cizoměnové úvěry za uměle snížený kurz a ztráty z rozdílu ponesou banky.

Podobně jako v České republice i v Maďarsku jsou největšími investory do finančního sektoru rakouské banky. Ztráty tak tvrdě pocítí rakouské pobočky UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Erste Bank, které drží cizoměnové úvěry za zhruba šest miliard eur. Banky zatím nechtěly dopady chystané legislativy komentovat. Fixace kurzu by podle prvních odhadů měla připravit maďarské bankovnictví jako celek o 2,5 miliardy eur.

Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger uvedl, že Vídeň si chce stěžovat u evropského soudního dvora, ministryně financí Maria Fekterová poslala maďarské vládě protest. Guvernér rakouské centrální banky a člen bankovní rady ECB Ewald Nowotny přímo uvedl, že Maďaři chtějí diskriminovat rakouské banky. Podle rakouských představitelů totiž maďarský plán odporuje právu Evropské unie. Viktor Orbán však kontroval, že obavám rakouské strany „rozumí, ale nesdílí je“.

Šéfekonom EBRD Erik Berglof uvedl, že maďarský plán je nebezpečný a může podrýt důvěru v kreditní systém. Maďarské divoké plány na obnovu ekonomiky – před plánem na fixaci forintu bylo zahraničím negativně hodnoceno zestátnění úspor v penzijních fondech – už nesou trpké ovoce. Zahraniční investoři se od země odvracejí. Poté, co před fixací forintu varovala ratingová agentura S&P, nerezidenti začali prudce vyprodávat maďarské státní dluhopisy, takže náklady na obsluhu dluhu země vzrostly.