Maďaři to bez dohody s MMF nezvládnou

Předluženému Maďarsku se krátí čas pro odvrácení hluboké krize nebo až státního bankrotu. Země se nakonec neobejde bez půjčky od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Shodují se na tom oslovení maďarští analytici. Dříve nebo o něco později státu dojdou prostředky na financování obřího dluhu, dodávají.

V případě, že by MMF Maďarsku nepůjčil, úroky ze státních dluhopisů by šly prudce nahoru. „Rychlost ztráty důvěry a růst výnosů by v tomto případě byly rozhodujícími faktory,“ řekl pro deník E15 Bálint Török z brokerské kanceláře Budacash.
Kolaps finančního systému by nastal, a to buď rychle nebo se zpožděním. Budacash však upozorňuje, že tento scénář nepovažuje za pravděpodobný, a soudí, že Maďarsko půjčku nakonec dostane.

V případě ale, že by se Maďaři s MMF nedohodli, mohla by vláda Viktora Orbána nějaký čas využívat na splácení obřích dluhů zdroje, jako jsou devizové rezervy centrální banky ve výši 37 miliard eur. V nouzi by vláda mohla sáhnout i na státem vlastněné akcie společnosti MOL nebo na zbylé cenné papíry ze znárodněných penzijních fondů, soudí Budacash. Ale vždy by šlo pouze o krátkodobé řešení. Bez půjčky MMF by země vydržela několik měsíců, maximálně rok. A na čínské či arabské investory se spoléhat nemůže, dodává Török.

Podle analytika banky Raiffeisenbank Zoltána Töröka je půjčka od MMF dříve či později nevyhnutelná. „Program MMF je něco jako záruka kvality pro maďarská ekonomická opatření. Bez této záruky bude splácení dluhu extrémně těžké a mohlo by to na trhu vyvolat takové otřesy, jaké jsme ještě nezažili,“ uvedl.

Šanci obejít se bez půjčky od MMF by Maďarsko mělo jen tehdy, pokud by se nečekaně zlepšila celková situace napříč eurozónou, což je velmi nepravděpodobné. „Na tento scénář by však Maďarsko nemělo sázet, jako to udělalo v červenci 2010, kdy přerušilo předchozí program MMF,“ komentuje analytik Raiffeisenbank.

Podle analytiků brokerské kanceláře Concorde Securitie nejsou žádné skutečné alternativní plány. Vláda teď může doufat jen v to, že se zlepší mezinárodní situace nebo že si EU rozmyslí své podmínky pro udělení půjčky.

Doufat v to, že Brusel změkčí svůj postoj vůči Budapešti, však vláda Viktora Orbána příliš nemůže, soudí analytici ze Société Générale. Naopak, podmínky pro jakoukoli půjčku budou pro Maďarsko „drastické“, uvedli ve zprávě experti z francouzské banky, kterou cituje server Portfolio.hu. Budou tvrdé a dotknou se mnoha zákonů, které vláda premiéra Orbána prosadila, píše se v závěrech odborníků ze Société Générale. Na mysli má hlavně zákony Orbánovy strany Fidesz, které omezují nezávislost centrální banky a soudů.

Analytici z francouzské banky odhadují, že dohadování o půjčce bude v nejrychlejší variantě trvat nejméně do března, spíše však déle.