Maďarské TOP 500 klesl obrat, třeba Nokia Komárom propadla o 44 procent

Maďarská vlajka

Maďarská vlajka Zdroj: Anna Vackova

Ekonomický týdeník HVG zveřejnil seznam pěti set největších společností působících v Maďarsku. Celkově konstatuje, že obrat téměř 500 bilionů forintů této pětistovky v minulém roce znamená zvýšení oproti předchozímu roku o 2,4 procenta. Avšak po korekci o zvýšení průmyslových výrobních cen se mírný růst mění na dvouprocentní pokles.

V tomto „couvání“, jak uvádí HVG, jsou v čele největší společnosti, které v předcházejících letech většinou vykazovaly růst. Například společnost Audi Hungária Motor, která obsadila druhé místo, šla dolů o sedm procent. Samsung Elektronics Magyar poklesl o deset procent, Magyar Suzuki o sedmnáct a Nokia Komárom dokonce o 44 procent.

Za uvedení stojí ještě Philips Industries Hungary, která se propadla o 74 procent, protože loni na jaře prodala továrnu na televize ve městě Székesfehérvár hongkonské firmě, jež výrobu přestěhovala do Polska. Tento příklad ilustruje fakt, že nejhoršího sektorového průměru dosáhl elektronický průmysl.

Více lidí v automobilovém průmyslu
Rozsáhlý průzkum se věnuje i takovému ukazateli, jako je vývoj počtu zaměstnanců ve firmách „na špici“. Skutečný nárůst pracovních míst zaznamenal automobilový průmysl. Například Mercedes-Benz Hungary loni oproti roku 2011 zaměstnával o 1406 lidí více, Audi Hungária o 1388 a Continental Automotive Hungary o 1239. Velká část podniků však vykazuje jen fiktivní nárůst. Příkladem je Olajterv (ropné a plynárenské projekty), kde za zvýšením počtu pracovníků o 1300 stojí „český nákup“ (I & C Energo a.s.), což tedy nevylepšuje maďarskou zaměstnanost.

Zcela v čele žebříčku je už tradičně Maďarská ropná a plynárenská společnost MOL, která rostla o tři procenta. Její obrat je vyšší než obrat následujících pěti firem dohromady. Z necelé poloviny se na tom podílel slovenský Slovnaft a chorvatská INA. Oblast energetiky tvoří největší procentuální podíl firem v seznamu — je jich tam téměř třicet procent.

Zdá se, že dobře se daří také velkoobchodním společnostem, protože v TOP 500 jich je celkem 116. Automobilový průmysl má v žebříčku jedenáctiprocentní zastoupení, potravinový čtyřprocentní a farmaceutický tříprocentní.