Maďarsko chce odvetu. Orbán plánuje sjednotit euroskeptiky v Evropském parlamentu

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: Európa Pont

Premiér tvrdí, že řízení proti Maďarsku je odvetou za jeho tvrdý postup vůči imigrantům. 

Maďarský premiér Viktor Orbán chystá odvetu za doporučení Evropského parlamentu zahájit proti Budapešti řízení kvůli porušení unijních hodnot. Jeho vláda by v pondělí měla rozhodnout, jaké právní kroky podnikne. Je také pravděpodobné, že se Orbán pokusí o změnu sil v europarlamentu.

Evropský parlament odhlasoval minulý týden doporučení členským zemím unie, aby zahájily s Maďarskem řízení, které by teoreticky mohlo skončit až odnětím jeho hlasovacích práv. Projevil mimo jiné znepokojení nad maďarskými poměry v oblasti svobody vyjadřování, stavem justice, zacházením s menšinami včetně Romů a Židů a korupcí v zemi.

Orbán tvrdí, že EU chce Maďarsku vzít právo chránit svoje hranice před imigranty. „V současném parlamentu je jasná proimigrační většina,“ uvedl v pátek v rozhlasovém vysílání s tím, že se europoslanci pokoušejí pozměnit složení evropské populace.

„Potřebujeme nový Evropský parlament a jinou budoucnost,“ dodal v souvislosti s volbami do orgánu příští rok. Objevují se spekulace, že se Orbán pokusí v europarlamentu vytvořit novou alianci a oslabit tak největší skupinu, Evropskou lidovou stranu, jejíž součástí je zatím i jeho Fidesz.

„Pokud se všechny euroskeptické, populistické síly spojí dohromady, radikální hlasy by mohly mít v europarlamentu třetinu. Je nepravděpodobné, že by to vedlo k jeho úplné dysfunkci,“ uvedla v analýze pro časopis Foreign Policy expertka na střední Evropu Zselyke Csakyová. Některé takto orientované strany už vyjádřily Orbánovi podporu. Kupříkladu lídr nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders ho označil za hrdinu, který si zaslouží Nobelovu cenu.

Budapešť se zřejmě bude ve svém odporu moci opřít také o země visegrádské čtyřky. Varšava rychle přispěchala s ujištěním, že žádné sankce vůči Maďarsku nepodpoří. „Každá země má suverénní právo provádět vnitřní reformy, které pokládá za vhodné,“ uvedlo ministerstvo zahraničí Polska, jež samo čelí kritice EU.

V Česku se proti doporučení europarlamentu ohradili premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. Zdrženlivé je i Slovensko. „Předpokládám, že vícero jich přihlédlo k faktu, že Maďarsko je naším sousedem a se sousedem je fajn mít dobré vztahy,“ komentoval expremiér Mikuláš Dzurinda jednání většiny slovenských europoslanců, kteří rezoluci nepodpořili.

Podle výkladu Budapešti navíc nebylo hlasování platné, jelikož nebyli započteni zákonodárci, kteří se zdrželi. Je připravena se kvůli záležitosti soudit. Dá se předpokládat, že současné napětí výrazně ovlivní i nadcházející neformální unijní summit, kde se má jednat zejména o imigraci.