Maďarsko láká peníze z daňových rájů

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: profimedia

Kupujte za peníze ulité na zahraničních účtech ještě více státních obligací a my zavřeme oči. Asi tak se dá shrnout podstata vládního plánu na legalizaci peněz, které mají Maďaři uložené v daňových rájích. Od prvního července totiž bude jednodušší a výhodnější státní dluhopisy prodat dříve než za pět let.

V Maďarsku funguje už od prosince roku 2013 takzvaný úsporný účet stability, který investorům umožňuje anonymně převádět peníze z daňových rájů a legalizovat je formou nákupu státních dluhopisů.

Banka, která účet spravuje, má sice povinnost poskytovat údaje o transakcích, ale bez uvedení totožnosti majitele účtu. Investor si však musel obligace ponechat nejméně pět let. Pokud je chtěl prodat v prvních třech letech, zaplatil daň 32 procent. Během čtvrtého roku činila daň 16 procent a v pátém roce osm procent z investice. Teprve po uplynutí pěti let se částka nedanila a banka k ní připsala úroky, které obligace vynesly.

Nově chce vláda Viktora Orbána příliv peněz z daňových rájů ještě urychlit, a proto zavádí jednodušší daňový systém: Pokud majitel úsporného účtu stability své konto naruší během prvního roku, zaplatí daň dvacet procent, po roce to bude již jen deset procent. Tím vláda v podstatě amnestuje ty, kteří převáděli peníze do daňových rájů, a umožní jim zlegalizovat své peníze rychleji a levněji.

Maďarský tisk: Systém neřeší, za co mají být peníze utraceny

První komentáře maďarského ekonomického tisku si však všímají, že nový systém nepředepisuje majiteli účtu, za co má zlegalizované peníze utratit. Není tak žádná záruka, že se vyprané vrátí do maďarské ekonomiky ve formě investic. Majitelé zlegalizovaných peněz je tak mohou utratit i jinde.

Daňová amnestie V Maďarsku už proběhla jedna daňová amnestie, při níž byla zaručena anonymita. Za peníze převedené do Maďarska z daňových rájů odvedli jejich majitelé desetiprocentní daň, a tak je zlegalizovali. Takto do Maďarska před rokem 2013 přiteklo sto miliard forintů. Tento model však pro přílišnou benevolenci neustál kritiku opozice a médií a vláda ho musela změnit. V následujících dvou letech se tak suma peněz, které se vrátily do Maďarska, snížila na 45 miliard forintů.