Maďarsko má další problémy, rating se propadá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Maďarska hlouběji do spekulativního pásma. Důvodem jsou obavy o střednědobý růst kvůli "neortodoxní politice vlády". Rating klesl o jeden stupeň na BB, výhled je stabilní, napsala agentura Reuters.

Maďarské ministerstvo hospodářství reagovalo na snížení ratingu oznámením, že krok S&P neodráží ekonomický výkon země a neměl by být brán vážně. „S&P se snaží umístit maďarskou ekonomiku do kategorie, kde není žádná jiná země, která má rozpočtový deficit pod třemi procenty (HDP), klesající státní dluh a její běžný účet je trvale v přebytku,“ uvádí se v prohlášení ministerstva.

Podle agentury současná vládní politika, včetně vládních rozhodnutí týkajících se finančního sektoru, mohou ohrozit střednědobý růstový potenciál země. To by mohlo podkopat snahy o omezení státního dluhu. Agentura sice očekává, že vládá splní krátkodobý fiskální cíle, bude to však stále obtížnější, protože ekonomický růst zůstane slabý.

Maďarská vláda minulý týden schválila další opatření, která mají v příštím roce snížit deficit státního rozpočtu pod tříprocentní limit stanovený Evropskou unií. Maďarsko musí udržet letos i příští rok deficit pod třemi procenty, protože by jinak přišlo o miliony eur z fondů EU, což by mohl být pro ekonomiku velký problém.

Vláda již minulý měsíc schválila dva balíčky, které mají snížit deficit. Jejich součástí jsou vyšší daně pro finanční sektor a energetické firmy. Evropská komise však opatření označila za špatná a domnívá se, že ohrozí ekonomický růst v dlouhodobém výhledu.

Maďarská ekonomika ve třetím čtvrtletí zůstala v recesi. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 1,5 procenta, více než se čekalo, a ve srovnání s předchozím čtvrtletím se snížil o 0,2 procenta.