Maďarsko opět zvýšilo úrokové sazby. Brusel schválil pomoc německým aerolinkám Condor

Evropská komise v úterý odklepla státní pomoc německým aerolinkám Condor. Letecká společnost dostane od německé vlády 525,3 milionu eur na oživení po pandemii koronaviru a restrukturalizaci podniku.

Evropská komise v úterý odklepla státní pomoc německým aerolinkám Condor. Letecká společnost dostane od německé vlády 525,3 milionu eur na oživení po pandemii koronaviru a restrukturalizaci podniku. Zdroj: e15.cz

Maďarská centrální banka už podruhé v letošním roce zvýšila základní úrokovou sazbu. Důvodem je rostoucí inflace.
Americký prezident Joe Biden (vpravo) se včera znovu ostře obul do svého ruského protějšku Vladimira Putina (vlevo). Kreml se podle šéfa Bílého domu pokusí ovlivnit volby do amerického Kongresu, které proběhnou příští rok.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Budapešť bojuje s inflací

Maďarská centrální banka pokračuje ve zvyšování základní úrokové sazby. Instituce včera rozhodla o jejím zvednutí o 0,3 procentního bodu na 1,2 procenta. To je více, než očekávali analytici. Banka tím reaguje na rychlý růst cen. Maďarská inflace se v červnu posunula na 5,3 procenta z květnových 5,1 procenta a dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních bezmála deset let. Centrální banka by inflaci ráda stlačila pod čtyři procenta. Maďarsko jako první stát Evropské unie letos zvýšilo základní úrokovou sazbu už podruhé. Česká národní banka změnila svou základní úrokovou sazbu zatím jednou na konci června. Naopak Evropská centrální banka stále ponechává měnovou politiku beze změn.     

Biden se opřel do Putina 

Prezident USA Joe Biden v úterý varoval před ruskou dezinformační kampaní. Moskva se podle šéfa Bílého domu pokusí ovlivnit volby do amerického Kongresu, které jsou plánované na rok 2022. Američané v nich budou rozhodovat o obsazení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. „Ruské snahy jsou jednoznačným narušením naší suverenity,“ uvedl Biden. Ruský prezident Vladimir Putin je podle něj nebezpečný, protože vlastní „nukleární zbraně, ropu a nic víc“. Bidenovy čerstvé slovní výpady proti Rusku jsou trochu překvapivé. Přicházejí totiž jen měsíc poté, co se americký prezident osobně setkal s Putinem ve Švýcarsku. Oba lídři tehdy označovali vzájemnou schůzku za konstruktivní a vyjádřili zájem snížit vzájemnou nevraživost.   

Z trhů a burz 

Akcie v Evropě i v USA zlevnily

Americké akcie v úterý padaly. Nedařilo se technologickým gigantům Applu, Alphabetu a Microsoftu, přestože tyto firmy po skončení obchodování oznámily velmi pozitivní hospodářské výsledky. Index S&P 500 klesl o 0,47 procenta. Dow Jones odepsal 0,24 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 1,21 procenta. Výprodej cenných papírů včera převládl také na druhé straně Atlantského oceánu. Panevropský ukazatel Stoxx Europe 600 se snížil o 0,54 procenta. Německý DAX odevzdal 0,64 procenta. Ve ztrátě zakončil i francouzský CAC 40 (− 0,71 procenta) a britský FTSE 100 (− 0,42 procenta).     

Condor dostane od státu půl miliardy eur

Evropská komise v úterý schválila státní pomoc pro německé aerolinky Condor. Německo do letecké společnosti napumpuje 525,3 milionu eur, téměř 13,5 miliardy korun. Část této sumy má pokrýt náhradu škod, způsobenou současnou koronakrizí a zbytek je určený na restrukturalizaci podniku. Německá vláda zachraňovala Condor už v roce 2019, kdy zkrachovala mateřská firma těchto aerolinek, britská cestovní kancelář Thomas Cook. Stát tehdy Condoru poskytl úvěr ve výši 380 milionů eur. O koupi aerolinek měla v minulosti zájem polská společnost PGL, majitel letecké firmy LOT, od transakce nicméně loni sešlo.  

Tweet dne

Stane se dnes

  • Italové na dnešek plánují protesty proti vládnímu návrhu takzvaných zelených pasů, které budou podmínkou pro vstup do restaurací a na kulturní a sportovní akce v zemi. Elektronický nebo papírový certifikát obsahuje potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělání nemoci covid-19.
  • V Chorvatsku bude slavnostně dokončena instalace posledního segmentu budovaného mostu na poloostrov Pelješac. Exkláva kolem Dubrovníku se tím spojí se zbytkem chorvatského území. Most by měl být zprovozněn příští rok v březnu.
  • Své hospodářské výsledky za první pololetí zveřejní německá Deutsche Bank
  • O výsledcích svého hospodaření za druhé čtvrtletí bude informovat americká farmaceutická společnost Pfizer, dále také Facebook, automobilka Ford, výrobce letadel Boeing či řetězec rychlého občerstvení McDonald’s.
  • Centrální banka Spojených států oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách.