Maďarsko se stává etanolovou velmocí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Středomaďarské město Dunaföldvár, vzdálené zhruba sto kilometrů od Budapešti, se zapisuje na evropskou „etanolovou mapu“. Akciová společnost Pannonia Ethanol tam do své továrny investuje 33 milionů eur.

Firma podepsala smlouvu s Maďarskou exportně-importní bankou Eximbank, která jí poskytuje pětiletý úvěr na 25 milionů eur. Generální ředitel banky Roland Nátrán při této příležitosti uvedl, že společnost Pannonia Ethanol nyní zpracovává šest set tisíc tun kukuřice. Až 96 procent své produkce vyváží do zahraničí.

„Rozšíření výroby znamená téměř zdvojnásobení naší kapacity,“ říká generální ředitel továrny Zoltán Reng. To znamená, že se výroba bioetanolu zvýší ze současných 220 milionů litrů na 450 milionů litrů a závod bude schopný vyrobit místo současných 200 tisíc tun až 325 tisíc tun krmiva s vysokým obsahem bílkovin. Firma spolupracuje s šesti stovkami zemědělců a díky investici bude moci zároveň zdvojnásobit jejich počet. „Výroba bílkovinového krmiva bez složek GMO v Dunaföldvári nahrazuje dovoz sójového krmiva pochybné kvality z Asie,“ podotýká Reng s tím, že evropský krmivový průmysl zápasí s nedostatkem bílkovin, zatímco škrobu je až nadbytečné množství.

Úlohou etanolového průmyslu je vytvořit mezi tím rovnováhu. Evropská unie preferuje používání obnovitelných zdrojů energií, v rámci čehož musí růst poměr etanolu přimíchávaného do benzinu, takže rostoucí výroba v novém závodu společnosti Pannonia Ethanol bude mít zajištěný odbyt.

Díky nové investici se rozšíří plocha závodu o šest tisíc čtverečních metrů, do provozu se uvedou nové fermentory, destilační jednotky a molekulární filtry, firma postaví i nové energetické centrum a novou sušičku krmiva. V současnosti pracuje v továrně 120 lidí, jejich počet se zvýší o deset až dvacet. Loni měla společnost obrat 51,7 miliardy forintů, letos je v plánu 54 miliard.