Maďarsko zavede zvláštní daň na rozvody vody, elektřiny a plynu

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Vládě premiéra Viktora Orbána trvalo jen šest týdnů, aby schválila v pořadí již třetí balíček úsporných opatření. Ten zahrnuje i kuriózní daň z každého metru rozvodných sítí, která bude platit od ledna 2013.

Balíček úsporných opatření má maďarské státní kase přinést 310 milionů eur ročně. Už příští rok díky tomu podle Orbána klesne schodek státního rozpočtu na 2,7 procenta hrubého domácího produktu.

Od nového roku začnou platit tři různé sazby daně z příjmu. Desetiprocentní daň se vztahuje na firmy se základem daně do 500 milionů forintů (45 milionů korun), daň 19 procent se vztahuje na podniky překračující tento limit. Nejvíce ovšem nový balíček zatíží energetické koncerny, daň z příjmu jim stoupne z 19 na 50 procent, bez ohledu na daňový základ. Firmy si mohou daň snížit o investice maximální výši 15,5 procenta zisku. Stejné podniky ale zatíží i zcela nová daň 35 eurocentů za každý metr infrastruktury pro rozvádění elektřiny, tepla, plynu, vody a telekomunikačních služeb.

Akcie největšího maďarského koncernu MOL od zveřejnění zákona ztratily o více než pět procent na 17 tisíc forintů. „Ďábel je skrytý v detailu a s těmi se ještě musíme seznámit,“ reagoval na nový zákon mluvčí MOL Domokos Szollár.

Balíček úspor obsahuje také opatření, které natrvalo prodlužuje platnost kontroverzní bankovní daně. Ta je trnem v oku nejen bank samotných bank i mezinárodních institucí. Podle agentury Reuters tak jsou v ohrožení rok trvající jednání o záchranné půjčce s Mezinárodním měnovým fondem.