Maďarsku opět hrozí potíže, kvůli franku

Jak si stojí Maďarsko

Jak si stojí Maďarsko Zdroj: bloomberg

Ekonomický výhled Maďarska se opět zhoršuje. Analytici Merrill Lynch uvedli, že země směřuje ke „kruté zimě“: objevují se prý podobné známky, které vedly k propadu Maďarska v roce 2008 a nutnosti přijmout pomoc od MMF. Za varovné signály Merrill považuje slábnoucí popularitu současného kabinetu Viktora Orbána, což může vést k menší pružnosti směrem k úpravám rozpočtu. Zemi také hrozí přenos nákazy z eurozóny a trápí ji velmi vysoký objem úvěrů v cizí měně.

Maďarské domácnosti mají dvě třetiny půjček ve švýcarských francích - celkem 25 miliard dolarů. Hodnota franku se nyní přitom nachází o třicet procent výše, než je průměrná maďarská výpůjční sazba. Výše nesplácených hypoték se v zemi drží kolem 15 procent celkového objemu, nehledě na státní programy pomoci dlužníkům (nově například zafixování forintu k franku na 180 namísto tržních 230).

Silná švýcarská měna může v maďarské ekonomice způsobit dominový efekt: domácnosti budou mít nižší disponibilní příjmy, což povede k nižší spotřebě a nutnosti dalších opatření. Podle Nomury jen letošní posílení franku se odrazí na snížení růstu HDP Maďarska o 0,5 procenta, takže vládní cíl letošního růstu HDP ve výši 3,1 procenta se zřejmě nepodaří naplnit. Pokud frank posílí o dalších deset procent, dopad do HDP bude 0,9 procenta.

„Už je jasně vidět, že disponibilní příjem jde namísto do spotřeby do splácení cizoměnových půjček, což poškozuje maloobchodní tržby. A vypadá to, že bude ještě hůř,“ řekl Reuters Peter Montalto z Nomury.

Maďarsku se podle analytiků podaří dosáhnout naplánovaného rozpočtového přebytku ve výši dvou procent HDP. Je to proto, že vláda sáhla k velmi nestandardním opatřením, například znárodnění úspor v penzijních fondech ve výši 14 miliard dolarů či zavedení speciálních krizových daní, jako je bankovní nebo „hranolková“ daň. Tyto výnosy jdou do rozpočtu letos a v příštím roce se nebudou opakovat, což může ohrozit cíl deficitu ve výši 2,5 procenta HDP.

Jak si stojí MaďarskoJak si stojí Maďarsko | bloomberg