Madrid a Barcelona se neumí dohodnout, Katalánci trvají na referendu

Barcelona

Barcelona Zdroj: Profimedia.cz

Katalánští nacionalisté vehementně přesvědčují místní obyvatele o výhodnosti osamostatnění regionu. Do Madridu posílají jasný vzkaz: 9. listopadu uspořádáme referendum o nezávislosti.

Šéfa vlády v Barceloně Artura Mase od plánu tento týden neodradil ani premiér Mariano Rajoy, dlouho očekávané setkání skončilo rozpačitě. Experti přitom varují, že čas na dohodu se krátí. „Buď se Rajoy a Mas rychle pohnou, nebo bude proces nezávislosti neodvratitelný,“ řekl Financial Times analytik Eurasia Group Antonio Roldan.

Separatisté argumentují tím, že je Katalánsko nejrozvinutějším regionem země a čistým plátcem do centrálního rozpočtu. Údaje o tom, kolik ročně doplácí na zbytek země, se podle různých metodologií liší. Rozpětí činí osm až patnáct miliard eur. Webová stránka věnovaná referendu oplývá analýzami, které zdůrazňují údajnou diskriminaci oblasti a slibují zářné zítřky samostatného státu.

Podnikatelé úplnou nezávislost nepodporují

Madrid naopak tvrdí, že nezávislost by pro Barcelonu znamenala útlum obchodu a další problémy. Centrální vláda patrně spoléhá i na jisté páky – region by mohl silně poškodit například bojkot jeho produkce ve zbytku Španělska.

Katalánští byznysmeni tak vesměs nejsou plánu nacionalistů příliš nakloněni a prosazují „třetí cestu“. Podle El País jsou pro kompromis, kterým by oblast získala právo rozhodovat o jazykových a kulturních otázkách a daních. Mnozí komentátoři tvrdí, že poslední bod by i Mase uspokojil natolik, že by od referenda upustil.

Ministr financí v Madridu Cristóbal Montoro však daňové osamostatnění Barcelony odmítá. Tvrdí, že španělský daňový systém už je dost složitý na to, aby se ještě komplikoval kvůli katalánským nacionalistům. Podle něj by měli obyvatelé regionu chápat, že odluka není v ničím zájmu. „Je to trochu jako párová terapie. Můžeme každý žít svůj vlastní život, ale prostě není vhodné se rozdělit,“ citoval ho The Wall Street Journal.

Katalánská touha po referendu trváKatalánská touha po referendu trvá | E15

U běžných Katalánců má suverenita slušnou podporu

Průzkumy ale ukazují, že se až osmdesát procent Katalánců chce k záležitosti vyjádřit v plebiscitu. Hlasování by bylo napínavé, suverenitu má v úmyslu podpořit 45 až 55 procent lidí. Podpora samostatnosti značně vzrostla v posledních letech.

Madrid rozhodování na regionální úrovni považuje za neústavní a chce ho blokovat. „Referendum je ilegální, a proto se nebude konat. Myslím si, že je nejlepší říkat věci jasně, aby se lidé neupínali k falešným nadějím,“ řekl Rajoy.

Nacionalisté navíc musejí brát vážně pohrůžky Bruselu a NATO, že osamostatnění bude znamenat vyloučení Katalánska z organizací. Šéf budoucí Evropské komise Jean-Claude Juncker vzkázal, že „se nelze stát členem EU zasláním dopisu“. Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila záměr Madridu utnout referendum. Bez garance unijního členství a přístupu na vnitřní trh přitom experti považují katalánskou nezávislost za mrtvý projekt.