Maduro zodpovídá za zdraví lídrů opozice, které uvěznil, řekl Trump

Policisté se snaží uklidnit politické nepokoje ve Venezuele

Policisté se snaží uklidnit politické nepokoje ve Venezuele Zdroj: DailyMail

Lidé protestují kvůli situaci ve venezuelské vládě
Lidé protestují kvůli situaci ve venezuelské vládě
Lidé protestují kvůli situaci ve venezuelské vládě
Lidé protestují kvůli situaci ve venezuelské vládě
Nicolas Maduro
6
Fotogalerie

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je v očích Washingtonu osobně odpovědný za zdraví a bezpečnost dvou uvězněných opozičních vůdců. Americký prezident Donald Trump to uvedl v prohlášení, v němž zároveň odsoudil "Madurovu diktaturu" a vyzval k okamžitému propuštění všech uvězněných zástupců opozice. Jeden z jejích lídrů mezitím oznámil, že velká demonstrace proti režimu plánovaná na středu se přesouvá na čtvrtek.

Venezuelská tajná služba odvedla dva významné opoziční vůdce Leopolda Lópeze a Antonia Ledezmu z jejich domů v úterý. Oba přední Madurovi kritici, které předtím venezuelský režim držel v domácím vězení, byli odvezeni patrně do vojenského zařízení.

Stalo se tak dva dny po kontroverzních volbách do Ústavodárného shromáždění, kvůli jehož ustavení chystá opozice rozsáhlé protesty.

Opozice, která volby do nového orgánu bojkotovala, plánovala na středu velkou demonstraci. Podle jednoho z opozičních vůdců, poslance Freddyho Guevary, je ale protest přesunut na čtvrtek, kdy má podle něj shromáždění zasednout. Vláda nicméně přesné datum, kdy má orgán začít pracovat, neoznámila.

Podle venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissamiho shromáždění, které opozice považuje za nedemokratický prostředek k udržení režimu, má být svoláno "do několika hodin". Na kdy přesně, ale nesdělil.

Venezuela se už několik let potýká s ekonomickou krizí, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků. Právě to je jeden z důvodů, proč opozice už měsíce demonstruje proti vládě, jejíž socialistické hospodářské politice přičítá vinu za krizi.

Od dubna už trvají téměř každodenní protesty, které si vyžádaly přes sto obětí. Jejich impulsem bylo rozhodnutí nejvyššího soudu převzít pravomoci parlamentu, v němž má od loňského ledna většinu opozice.

Při protestech provázejících nedělní volby do Ústavodárného shromáždění podle místního opozičního listu El Nacional přišlo o život 17 osob.