Matovič se inspiruje v Polsku, na vyšší přídavky na děti a další podporu rodin ale nemá peníze

Slovenský ministr financí a expremiér Igor Matovič

Slovenský ministr financí a expremiér Igor Matovič Zdroj: Reuters

Richard Sulík, šéf strany Svoboda a solidarita (SaS), s Igorem Matovičem (OLaNO, vlevo)
Igor Matovič se před měsícem vzdal postu premiéra a posléze se stal šéfem rezortu financí
3
Fotogalerie

Slovenský expremiér Igor Matovič už se zabydlel na ministerstvu financí a předestřel veřejnosti obrysy plánu na reformu daní a odvodů. Lídr Obyčejných lidí a nezávislých osobností (OL'aNO) Slovensko rád profiloval jako prorodinný sociální stát. Například samoživitelky by si podle Matoviče mohly přilepšit o stovky eur měsíčně. Zdůrazňuje přitom, že ve státní kase kvůli pandemii chybějí peníze a další dluhy si země nemůže dovolit. Hovoří proto o zvýšení daně z přidané hodnoty, spekuluje se o sazbě 25 procent. Nápad ale nemá podporu koaličních stran Svoboda a solidarita (SaS) a Za lidi.

Matovič přiznal, že veřejné finance budou brzy neudržitelné, Slovensko se podle něj v blízké době stane nejrychleji stárnoucí zemí Evropské unie. „Jediným zdrojem financování více důchodů z menšího počtu mezd budou vyšší daně a odvody,“ tvrdí.

V neděli na Facebooku uvedl příklad matky samoživitelky, jejíž měsíční příjem by se měl po plánovaných reformách zvednout z 600 eur na více než tisícovku. To však podle něj nebude možné bez zvýšení daně z přidané hodnoty.

Web Trend.sk uvedl, že podle neoficiálních zdrojů je ve hře přídavek na nezaopatřené dítě dvě stě eur výměnou za 25procentní sazbu DPH. Nynější výše základní sazby dosahuje na Slovensku 20 procent. Matovič se zřejmě inspiroval v Polsku a tučnou podporou mladých rodin chce zvýšit porodnost.

Slovensko by se tak po boku Dánska, Švédska a Chorvatska zařadilo na druhou příčku unijních zemí s nejvyšší základní sazbou daně po Maďarsku. Tam ji premiér Viktor Orbán v roce 2012 zvedl na 27 procent.

Matovičovy plány ale okamžitě vyvolaly odpor u dvou ze tří koaličních partnerů. „Nepodpoříme to,“ konstatovala v pořadu na TA3 šéfka strany Za lidi a vicepremiérka Veronika Remišová. „Myslíme si ale, že rodiče dětí si zaslouží, aby rodinné přídavky měli vyšší a pravidelně se zvyšovaly,“ dodala.

Důrazně se proti nápadu ohradil i lídr SaS Richard Sulík. „Zvýšení DPH je pro nás absolutně nepřijatelné. I z tohoto důvodu využijeme na koaliční radě právo veta a jakýkoli návrh, který bude zvyšovat DPH, budeme vetovat,“ zdůraznil.

Poznamenal, že podpora rodin je důležitá stejně jako poctivá reforma odvodů a daní. Podle něj však není možné populisticky přicházet s nápady, které nemají oporu partnerů.