Mauritánie udělila trest smrti za kritiku proroka Mohameda na internetu

V zemi platí právo šaría.

V zemi platí právo šaría. Zdroj: agoolapulapu CC BY 2.0 Flickr

Mauritánský soud vynesl ve středu rozsudek smrti nad mužem, který se na internetu vyjádřil kriticky k proroku Mohamedovi. Muž byl odsouzen za odpadlictví a jeho projev názoru za rouhání. Západoafrická Mauritánie je islámskou republikou, kde platí islámské právo šaría. Několik lidí zde bylo v posledních letech odsouzeno k trestu smrti, nejčastěji za vraždy nebo za terorismus. K výkonu nejvyššího trestu tu přistoupili naposledy v roce 1987.

Muže drženého skoro rok ve vazbě se po vynesení verdiktu zhroutil. Za svůj názor, v němž se vyjádřil pochybovačně k některým rozhodnutím proroka Mohameda, se omlouval a projevil lítost. Během procesu ale podle soudních zdrojů obvinění odmítal. Po vyhlášení rozsudku diváci podle AFP v soudní síni propukli v hlučný jásot a v ulicích kolem soudní budovy troubily klaksony. Jinde v zemi se rovněž ve středu rozběhlo řízení proti aktivistovi Birámu uld Abajdovi, který v minulosti neúspěšně kandidoval na prezidenta a nyní brojí proti otroctví. Zatčen byl v listopadu během poklidného protestního pochodu.

Nejvyšší výskyt otroctví na světě

Úřady jej podezírají z podněcování k násilí, narušování veřejného pořádku, pohrdání úřady a dalších přečinů, napsala agentura Reuters. Mohl by mu hrozit až pětiletý trest odnětí svobody. Ochránci lidských práv a Evropský parlament vybídli k jeho propuštění.

Mauritánie zakázala otroctví v roce 1981 coby poslední země na světě. Podle loňského globálního ukazatele podmínek otroctví Global Slavery Index byla zemí s největším výskytem této praxe na obyvatele na světě. Současný prezident Muhammad uld Abdal Azíz existenci otroctví v zemi popírá. Jediné, co přetrvává, jsou prý důsledky této již neexistující činnosti.

NYT: Zničení historické Mekky je předobraz netolerantního islámu