Mayová: Chceme získat kontrolu nad pohybem osob z EU do Británie

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová
Německá kancléřka Angela Merkelová s britskou premiérkou Theresou Mayovou při setkání v Berlíně
Německá kancléřka Angela Merkelová s britskou premiérkou Theresou Mayovou při setkání v Berlíně
Německá kancléřka Angela Merkelová s britskou premiérkou Theresou Mayovou při setkání v Berlíně
Německá kancléřka Angela Merkelová s britskou premiérkou Theresou Mayovou při setkání v Berlíně
24
Fotogalerie

Britská premiérka Theresa Mayová trvá na tom, aby po brexitu, tedy po vystoupení Británie z Evropské unie, měla její země kontrolu nad pohybem osob mezi Británií a Evropskou unií. Mayová se tak dnes vyjádřila v britském parlamentu, kde odpovídala na dotazy poslanců. Popřela ale mediální spekulace, že její vláda stále ještě nemá vypracovaný plán vyjednávání o odchodu z EU.

"Naším plánem je zajistit kontrolu pohybu osob z Evropské unie do Británie. Naším plánem je... vyjednat volný obchod se zbytkem světa," prohlásila Mayová. Reagovala tak mimo jiné na dotaz, zda chce setrvat v celní unii s EU.

Předsedkyně vlády zároveň odmítla jednostranně garantovat všechna práva pro občany ze zemí EU, kteří pobývají v Británii, pokud nebude totéž zajištěno pro Brity v zahraničí.

Premiérka se opřela o nejnovější statistická data, která ukázala, že míra nezaměstnanosti v Británii v prvním čtvrtletí klesla na minimum za 11 let. "Údaje o zaměstnanosti ukazují sílu základů naší ekonomiky," řekla Mayová poslancům s tím, že Británie má ambice stát se stěžejní silou v mezinárodním volném obchodu.

Statistiky podle britského listu The Guardian rovněž ukázaly, že po červnovém referendu, které rozhodlo o odchodu Británie z EU, přišlo do Británie do září dalších 46 000 Východoevropanů. Jejich počet se tak vyšplhal na 1 053 000. Podle The Guardian je to dáno obavami, že Británie se především pro nekvalifikované pracovníky uzavře. Naopak počet pracovníků ze západních zemí kvůli obavám z nejistoty o 7000 klesl a činil 937 000.

Šéf takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dnes kritizoval očekávání britského ministra zahraničí Borise Johnsona, že si Londýn udrží po brexitu přístup k jednotnému trhu EU a zároveň omezí volný pohyb osob mezi oběma stranami. To Dijsselbloem označil za nereálné.

"Říká věci, které jsou intelektuálně nemožné, politicky nedosažitelné, takže si myslím, že nenabízí Britům poctivý obraz toho, co je k dispozici a čeho lze dosáhnout v těchto jednáních," řekl Dijsselbloem stanici BBC. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

Dijsselbloem, který je ministrem financí Nizozemska, tak reagoval na nedávný Johnsonův rozhovor s deníkem Hospodářské noviny.

"Volný pohyb osob jako základ EU je mýtus," tvrdil mimo jiné Johnson. Přitom od červnového referenda unijní politici opakovaně varují, že Londýn nemůže očekávat, že si bude vybírat z pravidel unie jen to, co se mu hodí.

Výsledek brexitu bude podle Dijsselbloema ztrátou pro obě strany. Ty by se proto měly zasadit alespoň o to, aby bez vypjatých emocí tyto ztráty co nejvíce minimalizovaly.

"Můžeme se snažit minimalizovat škody, ale bude to krok zpátky. A to je to, o čem by Boris Johnson měl začít mluvit," upozornil šéf nizozemské státní kasy.

Dijsselbloem při jiné příležitosti dnes v Londýně řekl, že vyjednávání o brexitu bude trvat podstatně déle než dva roky, s nimiž počítá lisabonská smlouva o fungování EU. Vyjednávání budou podle něj velmi složitá.