Mayová otáčí a uklidňuje ministry: S EU se dohodneme

Zdroj: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová sdělila svým ministrům, že by v souvislosti se současnými problematickými jednáními s Evropskou unií o brexitu měli zůstat klidní. Mayová je přesvědčena, že se jí podaří dojednat dohodu o odchodu Británie z EU, uvedl úřad Theresy Mayové ve svém prohlášení. "Vláda nicméně zároveň pokračuje v práci na plánu pro případ, že dohody nebude dosaženo," citovala z prohlášení agentura Reuters.

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie minulý týden na summitu v Salcburku do Londýna jasně vzkázali, že jednání o podobě odchodu Británie z EU musejí v průběhu října výrazně pokročit. Jen tak je bude možné uzavřít na mimořádném summitu plánovaném na polovinu listopadu a vyhnout se situaci, že Británie z EU v březnu příštího roku tvrdě "vypadne" bez dohody.

Aby bylo možné v říjnu dojednat a v listopadu z unijní strany potvrdit dohodu o rozluce, je podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska nutná domluva na funkční a právně závazné pojistce pro vyřešení situace na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem. Britská premiérka přislíbila, že její země v tomto kritickém bodě chystá nový návrh, který by měl být pro Brusel přijatelnější.

Problémem v jednáních o dohodě je stále nevyřešená otázka režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Obě strany se tam chtějí vyhnout vzniku "standardní" vnější hranice EU, není ale jasné, jak to přesně udělat v situaci, kdy Británie hodlá vystoupit z unijního jednotného trhu a trvá na vlastní celní a obchodní politice.

Premiérka navíc čelí odporu části členů své Konzervativní strany, kteří nesouhlasí s jejím návrhem o podobě brexitu. To se podepsalo i na změnách v jejím kabinetu, neboť ministři zahraničí a pro brexit Boris Johnson a David Davis odstoupili. Při vědomí krátícího se času na dohodu tak musí Mayová ještě manévrovat mezi zastánci takzvaného tvrdého brexitu a stoupenci méně rázného přístupu.

Právě David Davis dnes podpořil alternativní plán na vystoupení z Evropské unie, který zveřejnila organizace Institute of Economic Affairs. Mimo jiné doporučuje "mnohem agresivnější" strategii při vyjednáváních s Evropskou unií a zahájení jednání o obchodních dohodách s dalšími zeměmi světa.