Medveděv navrhuje reformu. Rusko prý potřebuje demokracii a ne chaos

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv Zdroj: CTK

Rusko nedovolí "provokatérům a extremistům" narušit stabilitu země po parlamentních volbách a nepřipustí vměšování do svých záležitostí. Prohlásil to dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv ve zprávě o stavu země, kterou přednesl před členy obou komor parlamentu, vlády a dalšími ruskými představiteli. Prezident rovněž vyzval k zásadní reformě ruského politického systému: mimo jiné navrhl znovuzavedení přímé volby gubernátorů místo jejich jmenování Kremlem.

Návrhem politické reformy se prezident pokusil uklidnit nespokojence, kteří na protest proti výsledkům hlasování ze 4. prosince uspořádali především v Moskvě +největší demonstrace od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Jejich hlavní požadavek, jímž je vypsání nových voleb, ale nevyslyšel.

Rusko potřebuje demokracii, a nikoli chaos, zdůraznil Medveděv, podle něhož je Kreml připraven vyslechnout konstruktivní kritiku, ale nikomu nedovolí vyvolávat napětí. „Lid má právo vyjádřit svůj názor zákonnými prostředky, ale snahy manipulovat ruskými občany, uvádět je v omyl a vyvolávat společenské nepokoje jsou nepřijatelné… Nebudeme také tolerovat vměšování zahraničí do našich vnitřních záležitostí,“ řekl Medveděv za potlesku přítomných.

„Navrhuji komplexní reformu našeho politického systému… Musíme dát všem aktivním občanům zákonnou šanci účastnit se politického života,“ podotkl prezident.

Medveděv ve svém hodinovém projevu vyjádřil přesvědčení, že by se měl zjednodušit systém registrace politických stran a že by se měl zrušit požadavek na shromáždění předepsaného počtu podpisů, který je dosud podmínkou kandidatury do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, a do regionálních legislativních orgánů. Snížit by se podle Medveděva mělo také množství podpisů, které je dosud zapotřebí pro předložení kandidatury na prezidentský úřad, a to ze dvou milionů na 300 tisíc.

Prezident rovněž navrhl vytvořit veřejnoprávní televizi, která by byla nezávislá na státu, a dal najevo záměr posílit boj s korupcí, když prohlásil, že političtí představitelé by měli zveřejňovat své výdaje. „Domnívám se, že by bylo správné kontrolovat výdaje státních úředníků a sledovat, zda odpovídají jejich příjmům,“ řekl.

K Medveděvovým návrhům patří i obnovení přímé volby gubernátorů, kterou zrušil v roce 2004 ve snaze upevnit moc nad často nezávisle smýšlejícími regiony. Prezident již minulý týden naznačil ochotu uvažovat o znovuzavedení přímé volby gubernátorů, pokud jejich kandidaturu schválí Kreml.

Demonstrace proti průběhu voleb budou pokračovat

Ve volbách ze 4. prosince ztratila hlavní kremelská strana Jednotné Rusko skoro čtvrtinu křesel v parlamentu, třebaže si udržela většinu. Protestních akcí se zúčastnily desetitisíce nespokojenců, další velká demonstrace je plánována na tento víkend.

Kritici Kremlu tvrdí, že hlasování bylo provázeno podvody a na problémy upozornili i nezávislí mezinárodní pozorovatelé. Evropská unie minulý týden vyzvala Moskvu k uspořádání nových, spravedlivých voleb a k okamžitému vyšetření všech zpráv o nesrovnalostech a o zastrašování v souvislosti s volbami.

Medveděv dnes předstoupil před poslance jako prezident naposledy. V září totiž premiér Vladimir Putin a prezident Medveděv na sjezdu strany Jednotné Rusko oznámili, že si své funkce hodlají de facto vyměnit. Putin souhlasil s Medveděvovým návrhem, aby se příští rok ucházel o prezidentský úřad, a je považován za favorita březnových prezidentských voleb. Naopak Medveděv se postavil do čela stranické kandidátky v letošních prosincových parlamentních volbách a očekává se, že po Putinově zvolení hlavou státu stane v čele vlády.