Měnový fond přestává věřit Slovensku. Snížil odhad jeho růstu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil odhad růstu slovenské ekonomiky na letošní i příští rok. Hrubý domácí produkt země pod Tatrami letos vzroste o 0,6 procenta, zatímco původní prognóza fondu počítala s růstem o 1,4 procenta.

Slovensko se po prudkém zpomalení v roce 2009 v důsledku globální finanční krize stalo jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropské unii. Výkonu exportně orientované ekonomiky pomohly především výrazné zahraniční investice do automobilového sektoru a navazující vývoz. Loni ale růst ekonomiky zpomalil na dvě procenta.

Předpokládané další zpomalení za celý letošní rok MMF zdůvodnil pokračujícím oslabováním ekonomického prostředí v zahraničí. Upozornil i na přetrvávající vysokou nezaměstnanost, která se pohybuje kolem 14 procent a vytváří tlak na domácí poptávku.

Pomalejší růst oproti původním předpokladům MMF očekává i příští rok. Hrubý domácí produkt v roce 2014 stoupne o 2,3 procenta - původní prognóza MMF počítala s růstovým tempem 2,7 procenta.

Bratislavě by se podle fondu letos mohlo podařit dodržet plánovaný schodek rozpočtu veřejných financí 2,9 procenta HDP. Vláda by ale měla umožnit zvyšování deficitu, pokud se bude celkový růst dál zhoršovat. Země by se měla soustředit i na snižování nezaměstnanosti. Její míra v červnu mírně klesla na 14,25 procenta z květnových 14,26 procenta.