Merill Lynch varuje: Pozor, přijde geopolitická změna

Merill Lynch

Merill Lynch Zdroj: profimedia.cz

Nekupujte dluhopisy impotentních států včetně USA, ale akcie dobrých firem. Investujte do zemí, jako je Ghana či Indonésie. Přestaňte snít o tom, že existuje nějaké „řešení“ krize. Přijde totiž velká geopolitická změna, role Západu, který je ochromen strachem z kolapsu, upadá. Text s tímto doporučením, jak sebe a své portfolio na změnu připravit, rozeslala americká brokerská firma Merill Lynch svým bohatým klientům.

„Zatímco do krize byl svět formován institucemi, které řídili Američané a ostatní zástupci států z G20, nyní začínají světu dominovat Čína a ostatní rozvíjející se trhy,“ uvádí banka. V současném světě podle ní neexistuje silný mocenský a politický blok, G7 prý už takto nefunguje, Amerika většinu síly ztratila a Evropa se jen hroutí ze strachu ze zhroucení. Světu vládne „Gé nula“, říká Merill Lynch.

To, že role Číny roste rapidním tempem, lze dobře ilustrovat na zprávách z jediného dne: včera například koupila čínská Superior Aviation Beijing krachujícího výrobce letadel Hawker Beechcraft od banky Goldman Sachs. Nehledě na evropskou a americkou krizi, čínští spotřebitelé utrácejí stále více.

Čína poprvé předběhla Japonsko v počtu největších světových firem zařazených do Fortune Global 500. Má jich na seznamu 73 proti japonským jedenašedesáti. Do žebříčku se dostala Zhejiang Geely, který loni koupila od Fordu Volvo. Žebříčku stále dominují Američané se 132 firmami – i když před deseti lety jich bylo 197. Rychlý je ústup evropských firem ze scény, z loňských 172 jich ubylo jedenáct.

Podle Merill Lynch se investoři mají připravit na velké období nestability, což ale může přinášet i jisté příležitosti ke zbohatnutí. Lidé mají změnit zažitý model dělení světa na vyspělé a rozvojové země, protože vyspělé země se dlouho rozvíjet nebudou.

Merill Lynch radí svým privátním klientům, aby se nenechali zlákat koupí amerických dluhopisů a pokladničních poukázek. Po nich je v poslední době podobně jako po německých obrovská poptávka, neboť jsou považovány za bezpečný přístav. Merill Lynch říká, že nic jako bezriziková aktiva neexistuje, a doporučuje například kupovat dluhopisy singapurských bank či australské bondy.

Merill Lynch dodává, že G7 a hlavně USA hrály hlavní roli v poválečném světě. Ukázalo se to ještě při asijské krizi koncem devadesátých let, kdy v USA vznikla neformální skupina politiků (s nadsázkou se říkalo „výbor pro záchranu světa“), kteří účinně s krizí bojovali. Teď, když je Západ ochromen strachem a ztratil pozitivní vizi, taková iniciativa nevznikne a role někdejších lídrů světa se podle Merill Lynch omezuje na nekonečné eurosummity a americké debaty o rozpočtu.