Merkelová chce omezit manažerské bonusy

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Půl roku před parlamentními volbami objevila německá kancléřka nové téma, kterým chce přilákat voliče – vadí jí příliš vysoké platy a štědré bonusy vysoce postavených manažerů německých firem. „Bezuzdnost nemá ve svobodné a sociální společnosti místo,“ řekla Merkelová v rozhovoru pro chemnitzský deník Freie Presse. Plány Bruselu bonusy manažerů omezit kancléřka vítá.

„Úplně chápu, že nad výší některých platů, které jsou zcela mimo meze, lidé jenom kroutí hlavou a přejí si, aby to skončilo,“ řekla Merkelová. Podle německého serveru Spiegel Online je jisté, že z platů a bonusů pro manažery bude ještě velké předvolební téma.

Pravicová koalice CDU-CSU a FDP chce ještě před koncem svého funkčního období schválit zákon, který umožní kontrolovat výši platů a bonusů. O výši platu vrcholných manažerů dosud rozhodovala výhradně dozorčí rada, podle nových pravidel o platech pro vedení firmy mají rozhodovat také akcionáři na valné hromadě. Zákon chce koalice připravit ještě před letní parlamentní pauzou.

Omezit platy manažerů se chystá Švýcarsko, které o tom nedávno rozhodlo ve všelidovém hlasování. Nyní se hlasy volající po snížení přebujelých mezd ozývají také v Německu. Právě němečtí top manažeři patří k těm nejlépe placeným. Například generální ředitel koncernu Volkswagen Martin Winterkorn byl v loňském roce se 14,5 milionu eur nejlépe placeným předsedou představenstva v Evropě. O rok dříve si Winterkorn přišel dokonce na 17,5 milionu eur.

Plány na omezení platů a bonusů bankéřů a manažerů v Bruselu chystá také komisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Regule Evropské unie má být inspirovaná zčásti švýcarským modelem, kde mají větší slovo akcionáři. Už na konci února se Evropská komise dohodla na omezení bonusů bankéřů. Podle pravidla, které má platit od roku 2014, může výše bonusu dosáhnout maximálně výše bankéřova platu. Pokud to schválí akcionáři, bonus může být nejvýše dvojnásobkem platu. Systém bonusů podle autorů zákona vede k rizikovému chování manažerů, které způsobilo finanční krizi.

Německo zastaví růst státního dluhu

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové schválila návrh rozpočtu na příští rok, který přepokládá zastavení růstu státního dluhu v roce 2015. Čisté nové půjčky by podle tohoto plánu měly v příštím roce činit 6,4 miliardy eur proti letošním 17,1 miliardy eur. V roce 2015 a v následujících letech by nové půjčky měly být nulové. Návrh dále počítá s vyrovnaným strukturálním rozpočtem pro příští rok. Celkové výdaje by měly ve srovnání s letoškem klesnout o 1,7 procenta na 296,9 miliardy eur. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že případ Německa ukazuje, že růst ekonomiky a snaha snížit rozpočtové deficity se nevylučují.